Accountants in business willen duidelijker toekomstvisie NBA

Ruim de helft van de accountants in business vindt niet duidelijk genoeg wat de toekomstvisie is van de NBA met betrekking tot deze ledengroep. Dit is één van de uitkomsten van het ledenonderzoek onder accountants in business dat vandaag door de NBA is gepubliceerd.

In het rapport staan de belangrijkste conclusies uit het onderzoek  dat door ruim 1000 leden is ingevuld. In het onderzoek is gekeken naar kenmerken en samenstelling van de grootste NBA-ledengroep. Ook is gevraagd naar wat accountants in business bindt, wat drijfveren en verwachtingen zijn van het NBA-lidmaatschap en waar de accountantstitel in de ogen van deze leden voor staat.

9.000 leden

De ledengroep accountants in business bestaat nu uit ruim 9.000 NBA-leden. Zij zijn voor het grootste deel werkzaam in functies binnen of rond de financiële functie, in een grote diversiteit aan sectoren. 22 procent is vrouw (gemiddeld 43 jaar oud) en 78 procent is man (gemiddeld 48 jaar oud). 83 procent is RA en 16 procent is AA. 76 procent is in loondienst, 9 procent is DGA en 14 procent is zzp’er. 45 procent werkt bij een niet-beursgenoteerde organisatie met meer dan 250 werknemers, 16 procent bij een beursgenoteerde organisatie met meer dan 250 werknemers, 19 procent bij een organisatie met tussen de 51 en de 250 werknemers. De overige 20 procent bij kleinere organisaties.

Opvallende resultaten

Uit het onderzoek komt een aantal opvallende resultaten. Accountants in business zijn bijzonder trots op hun titel. Zij ervaren een duidelijk verantwoordelijkheidsgevoel naar de maatschappij. Ook blijkt dat deze leden waarde hechten  aan een sector- en functie specifieke benadering vanuit de NBA. Ze zien ook belangrijke manieren om de dienstverlening verder te verbeteren. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. 53 procent vindt niet duidelijk genoeg wat de toekomstvisie is van de NBA met betrekking tot de accountants in business. En desgevraagd geeft 76 procent aan dat het een taak van de NBA is om aan de maatschappij duidelijk te maken wat rol is van accountants in business. Dat zijn belangrijke ‘take-aways’ van het onderzoek.

Discussiebijeenkomst

De nieuwe inzichten  en de richting die de leden kunnen geven aan beleid, zijn met diverse leden besproken tijdens een discussiebijeenkomst op 12 juli 2016. Voor accountants in business staan op dit moment missie, visie en positionering centraal. Waar ligt de belangrijkste focus van de ledengroep die bestaat uit 9.000 RA’s en AA’s? Het doel van de komende ledengroepvergadering op 9 november is om de toekomstvisie verder met elkaar uit te werken.

• Uitkomsten ledenonderzoek accountants in business

Gerelateerde artikelen