Accountants: hoog tijd dat we de kwaliteit van onze rapportages verbeteren

ICAEW vindt dat zijn leden te dikke en te ingewikkelde rapporten schrijven.
Eerder dit jaar constateerde EY  dat veel CFO’s zich afvragen of de kosten van corporate reporting & auditing nog wel opwegen tegen de baten.
 
Het International Forum of Independent Audit Regulators stelde kort geleden vast dat dat de kwaliteit van de gemiddelde controle wereldwijd nog steeds te wensen overlaat. 
 
In dit koor voegt zich nu ook beroepsorganisatie ICAEW van de accountants in Engeland en Wales, die klaagt dat “snelle collectieve actie noodzakelijk is, willen we ervoor zorgen dat onze rapportages meer inhoud krijgen en minder onleesbaar worden”. 
 
In het rapport Audit Insights: Corporate reporting stellen de auditors dat hun verslagen véél te dik en te ingewikkeld geformuleerd zijn – en dat het daardoor steeds moeilijker wordt om de feitelijke performance van een organisatie eruit te lezen. 
 
Audit Insights werd opgesteld door auditors uit de grootste Britse kantoren en uitgebracht door de ICAEW. Het wil ook praktische tips en adviezen geven om de kwaliteit van ‘corporate reporting’ te verbeteren. Dat kan, zeggen de auteurs, op vier manieren: 
  • Ondernemingen moeten zich beperken tot zinvolle informatie, die een coherent ‘verhaal’ over de organisatie beschrijft
  • De FRC zou helpen door meer voorbeelden van ‘best practices’  te delen, en zioch minder te verliezen in (te) gedetailleerde regels en regeltjes.
  • Auditors moeten ondernemingen helpen door zinvolle audit reports op te stellen
  • En investeerders/aandeelhouders zouden hun informatiebehoeften met meer kracht op tafdel moeten leggen.
Volgens Eamonn McGrath, voorzitter van de werkgroep corporate reporting van de ICAEW, “zijn veel jaarverslagen véél te lang en dik geworden, ook door de steeds complexere regelgeving. Veel rapporten lijken dezer dagen meer op een oefening in compliance, dan dat zij voorbeelden van heldere communicatie zijn.”
 
Het Audit insights report on Corporate Reporting vindt u via www.icaew.com/auditinsights.
Gerelateerde artikelen