Accountants Hongkong mogen onder voorwaarden Chinese bedrijven controleren

Beijing stelt accountants uit Hongkong vrij van een omstreden regel die buitenlandse accountants verbiedt om de boeken van bedrijven in ‘mainland’ China te controleren. Dit meldt de South China Morning Post.

Maar Raphael Ding Wai-chuen, de chief executive van het Hongkong Institute of Certified Public Accountants, laat de krant weten dat het verboden blijft voor accountants uit Hongkong om werkdocumenten uit China mee te nemen.

De in Hongkong gevestigde accountantskantoren waren tegen het oorspronkelijke voorstel van het Chinese ministerie Financiën, dat in mei vorig jaar werd uitgebracht. Dat voorstel zou hen verplichten om samen te werken met een van de top 100 accountantskantoren op het vasteland van China en gebruik te maken van medewerkers van die kantoren om accountantscontroles uit te voeren bij bedrijven met een beursnotering buiten China.

Het ministerie van Financiën was van plan om de wijzigingen eind vorig jaar te implementeren, maar stelde ze uit tot deze maand om meer tijd voor discussie mogelijk te maken. Ding zei dat het ministerie van Financiën veel suggesties van het Hongkong Institute of Certified Public Accountants heeft geaccepteerd. Dit resulteerde er in dat Hongkong accountants een speciale behandeling krijgen, hoewel ze nog steeds worden uitgesloten van tijdelijke vergunningen om te werken in mainland China.

Financiën stelt de accountants uit Hongkong nu vrij van de nieuwe regels als de ondernemingen die ze controleren een beursnotering in Hongkong hebben en de aandelen voor minstens de helft in handen zijn van beleggers uit Hongkong. Voldoen ondernemingen daar niet aan, dan moeten Hongkong accountants nog steeds samenwerken met een accountantskantoor in mainland China.

Gerelateerde artikelen