Accountants helpen organisaties beter te presteren

Nieuw onderzoek van IFAC bevestigt het nog eens: accountants in en buiten de business helpen organisaties effectiever en efficiënter te werken.
In opdracht van de International Federation of Accountants onderzochten wetenschappers van de universiteiten van Boekarest (Roemenië) en Dayton (Ohio, USA) of en zo ja hoe, er verband bestaat tussen de business performance van organisatie en (de beschikbare) ‘accounting expertise’.  Uit hun bevindingen blijkt zonneklaar, dat er een duidelijke positieve link is tussen de prestaties van een organisatie en de positie en adviezen van zowel de CFO als de externe accountant.
The Relationship between Accountancy Expertise and Business Performance stelt dat accountants in allerlei rollen  een positieve invloed hebben – bij de analyse en distributie van relevante informatie, bij de besluitvorming, bij het beheersen van risico’s en de mitigering van mogelijke gevolgen, en bij het creëren van duurzame waarde voor en door de organisatie.
Waar dit voor ons in het Westen een open deur moge zijn, in veel minder ontwikkelde economieën zijn accounting en accountancy nog steeds vooral passieve boekstavers van wat in het verleden passeerde.
 
Daarom, aldus de CEO van IFAC, Fayez Choudhury, is het goed dat nog eens wetenschappelijk wordt aangetoond welke positieve rol financials kunnen en moeten spelen, en dat hun bijdrage op allerlei manieren positief uitwerkt voor de prestaties van een organisatie.
 
Naast het volledige rapport heeft IFAC ook een samenvatting van de belangrijkste bevindingen gepubliceerd.
Gerelateerde artikelen