Accountants en klimaat

Accountants spelen een steeds belangrijker rol bij het behalen van de nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen, stelt ACCA.
De komende weken worden belangrijke besluiten genomen rond duurzaamheid en klimaatverandering.  In September kwamen wereldleiders bijeen in New York om een nieuwe set duurzaamheidsdoelstellingen vast te stellen, de sustainable development goals (SDG’s) die de aflopende Millennium Development Goals (MDGs) vervangen in de periode 2016 -2030.
Van 30 November tot 11 December is Parijs de gastheer van de 21ste zitting van de Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change (COP21).  Dan en daar is het doel, een nieuw universeel  en bindend protocol vast te stellen, dat het beroemde of beruchte protocol van Kyoto moet vervangen. 
 
Een aantal van de SDG’s is van speciaal belang voor de accounting-professie, zoals daar zijn die rond de regulering, monitoring en versterking van de mondiale financiële markten en instituties, of die met betrekking tot de bestrijding van corruptie en omkoping. Maar de accountants speelt ook steeds vaker een grotere rol in het tot stand brengen en in stand houden van ‘duurzame’ ondernemingen. 
 
Accountancy en vele beroepsorganisaties helpen nu al actief bij het ontwikkelen en stimuleren van duurzaamheid op allerlei niveaus en domeinen. Zo kent ACCA het Global Sustainability Forum, dat bijvoorbeeld kijkt hoe accountants het bedrijfsleven kunnen helpen hun milieu-impact te meten, te verbeteren en daarover zinvol te rapporteren. 
 
Recentelijk heeft ACCA ook een aantal interessante rondetafelgesprekken gearrangeerd met allerlei stakeholders over een groot aantal SDG’s, van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen tot het bestrijden van armoede en de afwaardering van niet exploiteerbare natuurlijke bronnen ( denk aan de grote problemen van vele schaliegasexploitanten in de VS).   
 
ACCA rapporteert uitgebreid over de gesprekken  en de rol van accountants in duurzaamheid via 
Gerelateerde artikelen