Accountants en consultancy

Volgens marktonderzoeker Gartner werd wereldwijd in 2014 voor 125 miljard dollar aan managementconsultancydiensten uitgegeven. De Big Four zijn gezamenlijk inmiddels weer goed voor 40% van die markt.
Onlangs berichtten wij hier nog over het groeiend aandeel  van bedrijfskundig en ICT-gerelateerd advies in de portfolio van (onder andere) de Big Four . Daarbij citeerden we de Rabobank: ‘Door onder andere de dalende auditmarkt en trends zoals Big Data en Internet of Things investeren diverse accountancykantoren in hun consultancytak. Met name de Big Four hebben de afgelopen jaren diverse overnames gedaan om hun adviestak verder te versterken.’
 
Voor die Big Four is consultancy intussen weer veel meer dan een aardige verrijking van hun dienstenportfolio – het is ook goed voor een aanzienlijk en groeiend deel van hun omzet en winst. PwC bijvoorbeeld zag de omzet in consulting met 16%  groeien tot bijna € 800 miljoen, vooral dank zij de overname van Booz & Company, nu Strategy&. Daarmee daagt ook weer het oude spook van mogelijke belangenverstrengeling, dat 15 jaar geleden er voor zorgde dat de meeste accountants hun consultancy afsplitsten en/of verkochten – behalve Deloitte.  
 
Na 2000 verkochten EY, PwC en KPMG hun adviespraktijken aan Capgemini, IBM en Bearing Point. Daarna zijn ze langzaam maar zeker opnieuw begonnen adviespoten op en uit te bouwen.  En de laatste tijd is die uitbouw steeds harder gegaan. Deloitte zag  zijn adviesomzet ook stijgen tot ruim 900 miljoen dollar vorig jaar. Naast de vele overnames zien we ook allerlei ‘strategische allianties’, zoals die van PwC met Google
Veel commentatoren zien daar weer een levensgroot risico van onaanvaardbare vormen van belangenverstrengeling opduiken, terwijl anderzijds de regelgeving en controle op het doen en laten van de accountants steeds sterker wordt.  Denk aan de 3 miljoen pond boete die Deloitte moest betalen voor dergelijke problemen met MG Rover. 
 
Maar volgens de Big Four zelf is er niets aan de hand, en zorgt wetgeving  als Sarbanes Oxley of de reglementen van de FRC in het VK, voor duidelijke richtlijnen over wat wel en niet mag.
Meer over de risico’s en mogelijke conflicts of interest via accountancyage.com/
Gerelateerde artikelen