Accountants binden de strijd aan met de regeldruk

Oproep tot melden bij de NBA van knellende regels voor accountants.

De NBA heeft het thema ‘Regelverbetering’ toegevoegd aan de strategische programma’s voor dit jaar. Dit besluit is genomen nadat uit eigen onderzoek blijkt dat veel leden nogal wat regelgeving als onnodig belastend ervaren.

De eerste inzet is een enquête die de beroepsorganisatie deze de week is begonnen onder accountants. Daarin roept de NBA accountants op om te melden welke regels als storend worden ervaren. Die kunnen de NBA-beroepsregelgeving betreffen, verduidelijkt de organisatie. “Maar ze kunnen ook voortkomen uit regelgeving of administratieve vereisten van de overheid of uit de interpretatie van de beroepsregelgeving door de eigen organisatie, zoals handboeken en instructies.”

Hoewel veel regelgeving van de overheid of Europa komt, zijn accountants niet kansloos in het verzet ertegen. De NBA verwijst naar een telefoontje van een accountant, die een jaar geleden klaagde over grootte-grenzen voor de wettelijke controle die nooit zijn aangepast voor inflatie.

“Een terecht punt, maar we gaan er niet over”, zo reageert de NBA. “Het betreft Europese wetgeving. We hebben het echter aangekaart in Den Haag en in Brussel. De minister heeft ons punt overgenomen en binnen een jaar heeft ook de Europese Commissie aldus besloten.”

 

 

Gerelateerde artikelen