Accountant stapt op na alarm over toekomst British Steel

Moore Kingston Smith is na Mazar de tweede accountant in twee jaar die opstapt.

De accountant van het staalconcern British Steel is opgestapt. Dit nadat Moore Kingston Smith er niet in slaagde om de verantwoording voor 45 miljoen pond aan aandelen te verifiëren. 

Moore Kingston Smith twijfelde ook aan het voortbestaan van de staalgigant. Er zou volgens de accountant aan sprake zijn van materiële onzekerheid ten aanzien van de continuïteit van het bedrijf. Dit is een verwijzing naar Jingye, de Chinese eigenaar van Britisch Steel, die meer geld in het tobbende bedrijf zou moeten steken. Het Chinese bedrijf zou nog heel wat openstaande rekening hebben liggen van British Steel die niet betaald zijn.

In 2020 redde Jingye Britisch Steel van de ondergang. In 2021 leed British Steel een verlies van 50 miljoen pond. Inmiddels zou het verlies zijn opgelopen tot 30 miljoen pond per maand.

Moore Kingston Smith is de tweede accountant in evenveel jaren die ontslag neemt bij British Steel. De vorige accountant, Mazars, stapte op in juli 2022 afgetreden. Het verlies van Moore Kingston Smith is volgens Britse media een klap voor de British Steel, dat hoopt op honderden miljoenen ponden om te verduurzamen. De Britse regering zou dat alleen willen doen als Jingye de werkgelegenheid bij British Steel bescherm en tegen 2030 minstens 1 miljard pond investeert in de staalfabriek.

Het omvallen van British Steel zou een aderlating zijn voor Groot-Brittannië. Het bedrijf exploiteert twee van de vier resterende hoogovens in het land. Tata Steel beheert de andere twee.

Gerelateerde artikelen