Accountant moet schade door fout vergoeden

De accountant door wiens fout een reserve van 290.000 euro niet in de publicatiebalans werd opgenomen, moet aan het gedupeerde bedrijf een schadevergoeding betalen. Dat blijkt deze week uit een vonnis van de rechtbank in Roermond.

In de door de accountant opgestelde publicatiestukken ontbrak vanaf 2010 de post agioreserve ter grootte van 290.000 euro. De Kamer van Koophandel telde op eigen initiatief het missende bedrag op bij de post overige reserves in haar 'standaardjaarrekening', maar stopte hiermee vanaf 2014. Vanaf toen sloot het eigen vermogen niet meer aan bij het totaal in de gedeponeerde publicatiebalans. De fout werd pas door de onderneming in verpakkingsmaterialen ontdekt toen een potentiële, grote klant op het laatste moment afhaakte. Na een check werd de onderneming niet kredietwaardig beoordeeld. Pas toen ontdekte de ondernemer het ontbreken van de reserve, maar het was te laat om de klant nog binnen te halen. Ook een tweede klant haakte af door deze fout.

Geen maatregel Accountantskamer

De Accountantskamer oordeelde eind vorig jaar dat de accountant inderdaad fout zat, maar legde geen maatregel op. Niet gebleken is dat de accountant de fout bewust maakte. Ook woog de Accountantskamer mee dat hoewel een subpost ontbrak, het totale eigen vermogen wel correct was opgenomen. De ondernemer wil echter zeven ton aan schadevergoeding en procedeerde verder via de rechtbank Limburg. De accountant bestreed in deze zaak dat er door zijn handelen schade was ontstaan. De reserve ontbrak al vanaf 2010 in de balans en er zijn diverse tussenschakels die ook nalieten actie te ondernemen. Als er al schade was ontstaan, dan is dat de oorzaak van het niet uitgaan van de originele publicatiebalansen door mogelijke klanten en de kredietbeoordelaar. Ook is het niet opmerken van de fout onder meer het Kadaster aan te rekenen, betoogde hij. En ook de klagende ondernemer zat fout: hij was immers verantwoordelijk voor het indienen van de publicatiestukken.

Accountant toerekenbaar tekortgeschoten

De rechtbank verwees echter nadrukkelijk naar de procedure bij de Accountantskamer. Daarin erkende de accountant dat hij een fout heeft gemaakt door het wegvallen van de reserve niet op te merken. De Accountantskamer oordeelde dit als 'onzorgvuldig handelen'. De rechtbank meent dat de gedaagde “niet de zorgvuldigheid in acht heeft genomen die van een redelijk bekwame en redelijk handelende accountant in de onderhavige omstandigheden mocht worden verwacht''. Daarmee staat vast dat de accountant toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen, aldus de rechtbank. Dat de tuchtrechter geen maatregel oplegde, doet niet af aan de conclusie dat er sprake is van een toerekenbare tekortkoming.

Schadestaatprocedure

Ook vond de rechtbank in Roermond dat de klager voldoende aannemelijk maakte dat de klant die afhaakte dat deed op basis van de foute balans. Ook haakte een tweede klant deels af of wist kortingen te bedingen op basis van die verkeerde cijfers. Hierdoor liep de onderneming omzet mis. De onderneming heeft dus schade opgelopen die de accountant moet vergoeden. Of dat de geëiste zeven ton is, kon de rechtbank niet beoordelen. Dit wordt in een nadere schadestaatprocedure uitgezocht.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen