Accountant had btw-fraude moeten melden

Na het opbiechten van btw-fraude door een klant had een accountant in loondienst deze moeten melden bij de 'compliance-officier' van zijn werkgeefster. Dat oordeelde de Accountantskamer vrijdag.
De betrokken accountant was samenstellend accountant voor de frauderende cliënt. Zijn kantoor verwerkte jarenlang valse btw-aangiften namens de cliënt, resulterend in aanzienlijke bedragen aan terug te betalen btw. Pas op het moment dat de cliënt de fraude zelf opbiechtte, vroeg de accountant hem de ingediende aangifte te corrigeren. Aangezien de accountant acht had moeten slaan op signalen die duiden op onjuiste aangiften, is hij hierin tekortgeschoten. Er waren voldoende aanwijzingen die bij hem twijfel hadden moeten doen rijzen over de juistheid van de facturen die ten grondslag lagen aan de in geding zijnde drie aangiften. Dit ook bezien in samenhang met bedragen die al waren teruggevraagd bij eerdere aangiften.
Maatschappelijk belang
De cliënt legde het verzoek om de ingediende aangiften te corrigeren naast zich neer. Hierop, zo oordeelde de rechter, ontstond voor de betrokken accountant ‘in het kader van het fundamentele beginsel van integriteit’ de plicht te vermijden dat hij in verband gebracht kon worden met de onjuiste informatie. Een melding aan de belastingdienst was hier op zijn plaats, zelfs als dit had betekend dat hij zijn plicht tot geheimhouding had moeten breken. De hoogte van de onjuiste aangiften gebaseerde teruggaven en het maatschappelijk belang dat een fraude met gemeenschapsgeld van deze omvang snel aan het licht komt, zou hier voldoende aanleiding voor moeten zijn. 
Interne meldingsplicht
Dat de betrokken accountant niet heeft gekozen voor een melding van de fraude aan de belastingdienst, wijt de rechter aan een "kennelijk wijd verbreide praktijk bij vele accountantsorganisaties en -kantoren". Deze passen de meldingsplicht op grond van de Wwft (oud) niet op de individuele accountant toe, maar op de organisatie waaraan deze verbonden is. Als accountant-administratieconsulent kon de betrokkene zich wel gebonden achten aan de meldprocedure bij zijn werkgeefster. De Accountantskamer is daarom van oordeel dat hij wat betreft de naleving van de meldprocedure op grond van de Wwft kon volstaan met een melding van de btw-fraude aan de ‘compliance-officier’ van zijn werkgeefster.
Datum uitspraak: 23 januari 2015
Procedurenummer: 13/2415 Wtra AK
 
Lees de volledige uitspraak op Tuchtrecht-Overheid.nl 
Gerelateerde artikelen