Accountant die fraude pleegde zeven jaar doorgehaald

Een accountant uit de Achterhoek die tijdens een zitting van de Accountantskamer in februari fraude bekende, is doorgehaald in het register. De komende zeven jaar mag hij zich niet opnieuw inschrijven, vonniste de tuchtrechter op 10 maart.

De man had zich al per begin deze maand laten uitschrijven. De AA was gedaagd door het Functioneel Parket vanwege 270.000 euro aan BTW-teruggaven die onterecht waren gedaan. Hij kwam in de problemen toen zijn kantoor in 2007 een nieuw pand betrok. Het bleek veel duurder geworden dan geraamd. De bank weigerde hem een lening. Hij zag het indienen van BTW-teruggaven als tijdelijke redding. Via een suppletieaangifte zou hij het aan het eind van het jaar terugdraaien, maar zo ver kwam het nooit. De fraude kwam aan het licht toen de fiscus in 2013 een boekenonderzoek begon in zijn accountantskantoor. Niet alleen financiële problemen lagen ten grondslag aan de fraude. De man leidde al jaren aan ernstige slaapproblemen. Dat laatste was voor de tuchtrechter aanleiding om de termijn dat hij zich niet opnieuw in het register mag inschrijven niet te stellen op 10 maar op 7 jaar.

De AA heeft door zijn handelen het accountantsberoep in diskrediet gebracht, stelt de Accountantskamer. Hij heeft de beginselen van integriteit en professioneel gedrag ‘op flagrante wijze geschonden’. De man kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

(Michiel Satink/JPZ)

Gerelateerde artikelen