Accountant BDO UK betrapt op verdraaien controledossier

Eerder werd KPMG UK beboet wegens sjoemelen met dossiers.

BDO in Engeland heeft een van zijn accountants ontslagen wegens het knoeien met controledossiers die bestemd waren voor inspectie door Britse toezichthouders. Eerder werd ook KPMG UK betrapt op het stiekem wijzigen van controledossiers voordat die door toezichthouders bekeken konden worden. KPMG kreeg hiervoor een boete van 14,4 miljoen pond.

Het geknoei bij BDO werd ontdekt tijdens een routine-inspectie door de Financial Reporting Council (FRC), een financiële waakhond in Engeland. Het zou gaan om een controledossier van een niet nader genoemde Britse overheidsinstantie.

De FRC constateerde dat de accountant wijzigingen had aanbracht in het controledossier nadat deze was aangemeld bij de waakhond voor toetsing. Werkdocumenten worden gearchiveerd bij accountantskantoren, juist om te voorkomen dat er na afronding van de controle geen aanpassingen meer gemaakt kunnen worden in het controledossier. In dit geval was de archivering niet goed uitgevoerd.

Zodra de waakhond het gesjoemel had gemerkt heeft BDO de desbetreffende accountant geschorst. Na verhoor is deze accountant ontslagen.

BDO, het op vier na grootste accountantskantoor van het Verenigd Koninkrijk, heeft de kwestie gemeld bij de Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales, de beroepsorganisatie van Engelse accountants.

 

Gerelateerde artikelen