Accountancy-toezichthouders: kwaliteit audits moet sneller beter!

Het wereldwijde verbond van financieel toezichthouders constateert verbeteringen in zijn laatste onderzoeksrapport, maar vindt dat er wel wat meer vaart gezet kan worden.
Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) verenigt toezichthouders (waaronder onze AFM) uit meer dan 50 landen. 
Jaarlijks doen de leden onderzoek naar de kwaliteit van de controles en controleverslagen binnen hun jurisdictie. De inspecties in kwestie betroffen de werkzaamheden van de 6 grootste wereldwijd actieve kantoren (BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, en PwC).
 
De zes kantoren hebben ermee ingestemd om samen met IFIAR een nieuw initiatief te starten om wereldwijd de kwaliteit van de audits te verbeteren, en het percentage onbevredigende audits in alle IFIAR-landen naar beneden te krijgen. Het meetbare doel is het aantal aangetroffen audits met minstens één aantekening binnen vier jaar met een kwart te verminderen.
 
Dit keer leverden 33 landen/toezichthouders input voor de rapportage over 2015. 
Een van de opvallende bevindingen is dat nog 43% van de audits van OOB’s tenminste één mankement vertoonde, zo meldt IFIAR bij het verschijnen van het rapport. Dat betekent een daling van 4% vergeleken met het jaar daarvoor.
Vaak ging het om onvoldoende evidence voor de geuite opinies. Waarmee overigens niet gezegd zij, dat de betreffende jaarverslagen materieel onjuiste informatie bevatten.
 
De meest voorkomende aspecten waarbij op de audits iets aan te merken viel waren: 
  • Internal control testing.
  • Fair value measurement.
  • Risk assessment.
  • Revenue recognition.
Gerelateerde artikelen