Accountancy waakhond Lagerhuis (Labour) ontving voor £1,5 miljoen aandelen – uit Liechtenstein

Margaret Hodge, voorzitter van de Public Accounts Committee (PAC) van het Lagerhuis, wordt beschuldigd van schijnheiligheid - aandelen van familiebedrijf bleken in Panama en Liechtenstein gestald.
Margaret Hodge is in GB en ver daarbuiten berucht om haar scherpe aanvallen op bedrijven die belasting ontwijken, accountants die daarbij helpen en op de Britse belastingdienst, die volgens haar (en haar commissie) veel te soft optreedt tegen bedrijven en ondernemingen die aan international tax planning doen.
 
Naar nu blijkt, kreeg mevrouw Hodge, parlementslid (en kandidaat) voor Labour, in 2011 voor 1,5 miljoen pond aan aandelen in de onderneming van haar vader, toen deze gebruik maakte van het aanbod van HMRS om bijkans straffeloos buitenlandse tegoeden te repatriëren. 
 
Als voorzitter van de PAC viel ze nog kort geleden scherp uit naar bedrijven en accountantskantoren die volgens haar ‘op industriële schaal” belastingontwijking promootten en faciliteerden.
De Times onthult nu dat de aandelen van staalhandelaar Stemcor, opgericht door Hodges vader, voor driekwart via trusts in landen als Panama en Liechtenstein geparkeerd waren. 
 
Deze aandelen werden ‘on shore’ gebracht via een deal op grond van de Liechtenstein Disclosure Facility (LDF), een belastingovereenkomst tussen het VK en het prinsdom, die het voor rijke Britten mogelijk maakte om geld te zwarten tegen betaling van enige belasting en een beperkte boete.
 
Hodge heeft overigens nooit een geheim gemaakt van haar aandelenbezit. Volgens haar is haar altijd verteld dat de onderneming alles volgens het boekje deed. 
"It takes a thief to catch a thief", zoals de Britten zeggen.  
 
Gerelateerde artikelen