Accountancy: staat mededinging diametraal tegenover CSDDD?

Is CSDDD in strijd met mededingingsregels?

Nederlandse registeraccountants staan voor een uitdaging door de nieuwe EU-richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) vereist samenwerking tussen bedrijven, maar dit kan botsen met mededingingsregels. Accountants moeten hun cliënten adviseren over deze complexe situatie. Dat schrijven Joana Fraga Nunes van advovatenkantoor Morais Leitão en Inês F. Neves (lecturer aan de Faculty of Law aan de Universiteit van Porto in een artikel (‘To cooperate or not to cooperate? From the expectations of the CSDDD to the dangers of cooperation in light of EU competition law’) op de website van de Faculteit Rechten van de Universiteit van Oxford.

  • EU-richtlijn duurzaamheid botst met mededingingsregels
  • Accountants adviseren over complex spanningsveld
  • Behoefte aan duidelijke richtlijnen voor bedrijfssamenwerking groeit

De CSDDD stimuleert bedrijven om samen te werken aan duurzaamheidsdoelen. Dit omvat samenwerking met directe en indirecte zakenpartners om negatieve effecten te voorkomen of te beperken. Echter, deze samenwerking kan in strijd zijn met het mededingingsrecht, dat restrictief is ten aanzien van bedrijfssamenwerking.

Onduidelijkheid over toegestane samenwerking

Het blijft onduidelijk in hoeverre bedrijven kunnen samenwerken zonder mededingingsregels te overtreden. De richtlijn verwijst naar naleving van mededingingsrecht, maar beschouwt samenwerking als laatste redmiddel. Dit creëert onzekerheid voor bedrijven en hun adviseurs. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Nieuwe horizontale richtsnoeren bieden beperkte hulp

De Europese Commissie heeft nieuwe richtsnoeren uitgebracht over duurzaamheidsovereenkomsten tussen concurrenten. Deze bieden enige duidelijkheid, maar zijn beperkt in reikwijdte. Ze gelden bijvoorbeeld niet voor verticale overeenkomsten in de waardeketen.

Zelfbeoordeling door bedrijven blijft complex

Bedrijven moeten zelf beoordelen of hun samenwerkingsovereenkomsten de mededinging beperken. Dit vereist een complexe analyse van efficiëntiewinsten en voordelen voor consumenten. Het leveren van concreet bewijs hiervoor kan lastig zijn, vooral bij duurzaamheidsdoelstellingen.

Rol van accountants bij advisering cruciaal

Registeraccountants spelen een belangrijke rol bij het adviseren van bedrijven over deze kwesties. Ze moeten hun cliënten helpen navigeren tussen de vereisten van de CSDDD en de beperkingen van het mededingingsrecht. Dit vereist een grondige kennis van beide gebieden.

Behoefte aan duidelijke richtlijnen

Er is een dringende behoefte aan duidelijkere richtlijnen van zowel de EU als nationale toezichthouders. Accountants kunnen een rol spelen bij het lobbyen voor meer duidelijkheid en het formuleren van praktische oplossingen voor hun cliënten.

Impact op duurzaamheidsrapportage

De onzekerheid rond samenwerking kan gevolgen hebben voor de kwaliteit en reikwijdte van duurzaamheidsrapportages. Accountants moeten alert zijn op hoe bedrijven omgaan met deze uitdagingen in hun rapportages.

Recente ontwikkelingen

Volgens een recent rapport van de Financial Times zijn Europese bedrijven bezorgd over de implementatie van de CSDDD. Ze vrezen voor verhoogde kosten en juridische risico’s. Dit onderstreept het belang van deskundig advies door accountants.

Toekomstperspectief

Op lange termijn zal er waarschijnlijk meer afstemming komen tussen duurzaamheidsbeleid en mededingingsrecht. Tot die tijd moeten accountants hun cliënten helpen een evenwicht te vinden tussen beide vereisten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen