Accountancy & Cloud: Volledige invoering IaaS nog stap te ver

De wereld digitaliseert richting de cloud en accountantskantoren nemen ook deel aan deze transformatie….

De verwachting van Gartner* is dat 90 procent van alle ondernemingen in 2020 een vorm van cloud architectuur heeft omarmd!


Corné van Hoof is business consultant bij Techdocs en begeleid o.a. accountantkantoren richting de cloud. Hij is overtuigd van de doorbraak van cloud binnen de accountancy en schetst de ontwikkelingen in vogelvlucht. 

Verschillenden service modellen in de Cloud
Het National institute of Standards and Technology (NIST)** onderscheid 3 service modellen voor de cloud  
• Infrastructure as a Service (IaaS)
• Platform as s Service (PaaS)
• Software as a Service (SaaS)

De trigger voor accountantskantoren richting de cloud is een aantal jaren geleden al ingezet bij de opkomst van Software as a Service (SaaS).  Online boekhouden en salarisverwerking vanuit de cloud werd snel geaccepteerd en succesvol binnen de branche. Het management zag de voordelen van het ‘pay per use’ model, wat optimale flexibiliteit bood en vele infrastructuur zorgen in het eigen datacenter wegnam.

De volledige invoering van Infrastuctuur as a Service (IaaS) in een public cloud was echter voor vele accountantskantoren nog een stap te ver. Door alle perikelen rond datatoegang vanuit Europa door Amerikaanse cloud providers (EU Safe Harbour), was de financiële sector zeer gereserveerd betreft verhuizing van het serverpark richting de publieke cloud (IaaS). In 2015 sneuvelde de safe harbour wetgeving en ging de EU voor meer privacy bescherming van data in de Europese gemeenschap.  

Door overheid reguleringen en aangescherpte (ISO) certificeringen van cloud datacentra werden bedrijven minder sceptisch en zagen ze de voordelen in flexibiliteit, schaalbaarheid en instapkosten van cloud service modellen.

De cloud markt is volwassen geworden, als je kijkt naar de twee key spelers; Amazon (AWS) en Microsoft (Azure), gaat de jaaromzet voor beide partijen over de 18 miljard heen. 

Binnen de top 20 accountantskantoren is de keuze vooral gemaakt voor een hybride cloud, waar het eigen datacenter of een hosting partij wordt gekoppeld aan een public cloud omgeving. Hierdoor kunnen de voordelen van public cloud wordt gekoppeld aan de private cloud (datacenter/hosting).

Inzet IaaS/PaaS binnen de Accountancy

• Binnen accountancy zie je vooral innovatieve projecten of ‘pilots’ starten binnen de cloud, door lage instapkosten en flexibele looptijd zijn de projectkosten en risico’s  goed te controleren.
__________________________________________________________
Werkoverleg Accountancy Expo: Cloud
Cloud Computing is niet nieuw en het is ook geen rocket science. Het is wel een onderwerp dat uw aandacht verdient. Als accountant maakt u ongetwijfeld al in meerdere of mindere mate gebruik van de Cloud. Naast de voordelen zijn er ook risico’s en kosten. In dit werkoverleg bespreken we de route naar de Cloud. Bezoek op 19 juni Accountancy Expo 2018 en discussieer mee. Bestel nu jouw gratis ticket met code ACC2018 via accountancyexpo.nl
__________________________________________________________

• Een ‘workload’ die zich ook snel naar de cloud verplaatst, zijn applicaties met een terugkerende piekbelasting  of onvoorspelbare werkload,  door automatisch opschalen en afschalen van resources zijn deze goed te reguleren in de cloud.  Denk in accountancy aan de BTW maanden / jaaropgave. 

Cloud als strategische keuze
De invoering van een public cloud omgeving als Azure of AWS is een strategische keuze, de businesscase alleen onderbouwen op kosten, kan weleens een magere case worden als je veel applicaties hebt met een ‘static workload’ of een hoge SLA uptime (inbouwen cloud redundancy).

Voordelen public cloud zitten in schaalbaarheid, kostenmodel (OPEX) en additionele onderdelen die worden aangeboden vanuit het cloud platform. Als voorbeeld Microsoft Azure met integratie, analyse en data services (PaaS) aanvullend op de IaaS services.

Dit maakt het mogelijk om een applicatie te ontwikkelen die gebruikt maakt van PaaS services, zoals schaalbare SQL services of integratie met machine learning?

Microsoft Azure sterke speler op accountancy markt
Microsoft heeft met Azure in Nederland een grote cloudmarkt binnen het MKB+  door het combineren van de kantoorautomatisering in de Cloud (Office365) en de Azure AD cloud directory services,  migreren veel klanten vanuit hun lokale windows server omgeving door naar de Microsoft Azure cloud.

Hot topics
Security en data privacy blijven een hot topic, zeker met de invoering van de nieuwe wetgeving rondom GDPR of meer op de nederlandse markt gericht term ‘De algemene verordening gegevens-bescherming (AVG)’  die 25 mei 2018 van kracht gaat. Besteed daar als organisatie ook zeker aandacht aan, zie whitepaper vanuit de nederland ICT***! Ook in de AVG regulering  kan een public cloud platform prima ondersteunen, door  o.a. inzet van Multi-factor authenticatie (MFA) en data-labeling/policies (Azure Information protection).

Corné van Hoof is business consultant bij Techdocs en begeleid o.a. accountantkantoren richting de cloud in de vorm van het opstellen van een IT strategische roadmap en sourcing strategie. 

Bronverwijzing
*https://www.gartner.com/newsroom/id/3666917
** http://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/Legacy/SP/nistspecialpublication800-145.pdf
***https://www.nederlandict.nl/wp-content/uploads/2018/02/10-vragen-en-antwoorden-over-de-Avg.pdf

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]

Gerelateerde artikelen