Acceptgirokaart massaal in prullenbak

Vorig jaar werden er 11 miljoen betalingen mee gedaan: 3,5 miljoen minder dan in 2017.

De papieren acceptgiro is overduidelijk verder op zijn retour, aldus Currence, het bedrijf achter de acceptgiro en betaaldiensten als iDEAL en iDIN. Negen van de tien verzonden acceptgiro's worden weggegooid door consumenten en bedrijven. Vooral omdat de ontvanger de betaling digitaal doet.
Waar de acceptgiro langzaam verdwijnt, zitten mobiele betalingen in de lift. Zeven op de tien iDEAL-betalingen zijn mobiel, tegen ruim de helft een jaar eerder. De groei komt vooral op het conto van de toegenomen iDEAL-betalingen tussen consumenten onderling. Deze namen een vlucht door de populariteit van Tikkie en mobiele apps van banken. Vorig jaar werden in totaal 524 miljoen iDEAL-betalingen gedaan.

Makkelijker betalen met betaalinstructie

Gebruik iDIN stijgt

Ook het gebruik van de identificatie- en inlogdienst van de banken, iDIN stijgt. Afgelopen december werden 322.000 iDIN-transacties gedaan; het jaar ervoor waren dat er slechts 72.000. Verder maken steeds meer consumenten en bedrijven gebruik van (digitale) incassomachtigingen. Deze werden vorig jaar 483.000 keer afgegeven. Dat was 73 procent meer dan in 2017.

Gerelateerde artikelen