Accell Group past waardering Engelse pensioenregeling in balans aan

Fietsenbedrijf Accell Group, producent van merken als Batavus en Sparta, laat weten dat zij de waardering van de Engelse pensioenregeling in haar balans aanpast. Dit is een uitvloeisel van een aanbeveling van de AFM ten aanzien van de toepassing van de verslaggevingsstandaarden rondom pensioenen.

Het positieve effect op het eigen vermogen bedraagt € 5,2 miljoen per 31 december 2014. De aanpassing heeft een positief effect op de nettowinst in 2014 van € 0,4 miljoen en heeft geen effect op de bedrijfsvoering en de kasstromen van de onderneming.

De AFM heeft aan Accell Group medegedeeld dat de jaarrekening 2014 volgens haar niet voldoet aan de verslaggevingsstandaarden IFRIC 14.9 en IFRIC 14.13. Het maximale economische voordeel, zoals berekend conform IAS 19 en IFRIC 14, moet volgens haar in de balans tot uiting worden gebracht en het volstaat niet om middels een toelichting op de jaarrekening te wijzen op het waarderingsoverschot. Bij de waardering van de pensioenvordering is het actiefplafond in de jaarrekening 2014 volgens de AFM niet overeenkomstig het bepaalde in IAS 19.8 en IAS 19.64 vastgesteld.

Hielke Sybesma, CFO van Accell Group: ‘De waarderingsregels rondom (toegezegde) pensioenregelingen zijn ingewikkeld en wij zijn al een tijd in gesprek met de AFM over de waardering van onze Engelse pensioenregeling. De AFM is van mening dat het waarderingsoverschot van onze Engelse pensioenregeling volledig geactiveerd dient te worden, omdat Accell Group hier recht op heeft bij de beëindiging van de verplichtingen onder deze regeling. Wij hadden hierbij voorzichtigheid betracht vanwege het langdurige karakter van de regeling en de inherente onzekerheden bij de berekening van het waarderingsoverschot. Wij volgen de aanbeveling en zullen de jaarrekening 2015 op dit punt aanpassen. De aanpassing heeft een positief effect op het eigen vermogen van ruim € 5 miljoen op een totaal eigen vermogen van € 276 miljoen per 31 december 2014.’

Gerelateerde artikelen