ACCA reageert op voorstellen EU rond rapportage niet-financiële gegevens

De Association of Chartered Certified Accountants heeft commentaar geformuleerd op de voorstellen van de Europese Commissie voor een niet-bindende Non-financial Reporting (NFR) richtlijn.
ACCA is ervan overtuigd, dat ook die niet-financiële informatie cruciaal is voor beleggers die alles willen weten over de groei en bloei van een onderneming en haar prestaties, impact op de maatschappij en positie in haar context. Daarom is ACCA het met de EC eens, dat dergelijke informatie, zoals omschreven in de richtlijn, niet mag ontbreken in het jaarverslag, als deel van het management report (in de UK het Strategic Report).
 
Hoewel de voorgestelde NFRT Richtlijn dit niet expliciet noemt, is ACCA voorstander van het gebruik daarbij van het Integrated Reporting Framework, dat immers laat goed zien welke verbanden er zijn tussen de financiële en niet-financiële gegevens. En binnen dat referentiemodel zijn het de GRI (G4) en SASB die de meest geschikte bases bieden voor vergelijkbare rapportage in alle sectoren. Wat ‘materialiteit’ betreft geldt voor ACCA dat die informatie om relevant te zijn en blijven zich zou moeten beperken tot die van echt strategisch belang. 
 
De EU wil de richtlijn definitief maken en publiceren op 6 december aanstaande, en de lidstaten moeten deze dan in de eigen regelgeving overgenomen hebben. Dat is kort dag, waarschuwt ACCA. Daarom is het van groot belang dat de door de EU geboden ‘guidance’ bij de implementatie door bedrijven praktisch en nuttig zal zijn, en zeker ook die van de nationale toezichthouders en standaardzetters.
 
Meer details over de input van ACCA via www.accaglobal.com.
Gerelateerde artikelen