ACCA reageert op nieuwste voorstellen EU

ACCA geeft reactie op verplichte uitwisseling van informatie over fiscale afspraken; en kijkt uit naar het gedetailleerde Actieplan Vennootschapsbelastingen in het tweede ‘tax package’ dat voor het eind van juni beloofd is door de Commissie.
ACCA is steeds voorstander geweest van een Europese Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) en wil graag de EU-instituties helpen een en ander van de grond te krijgen, zo stelt ACCA in een communiqué vandaag. Ook is ACCA in beginsel voorstander van een uitbreiding van de automatische uitwisseling van gegevens over fiscale afspraken. 
 
Dat communiqué is een reactie op de publicatie vandaag door de Commissie  van de eerste set maatregelen om de transparantie rond belastingen in de Unie te vergroten. Daaronder ook de afspraak om vanaf 2016  automatisch tussen de 28 EU-landen alle informatie uit te wisselen over grensoverschrijdende ‘tax rulings’  en ‘advance pricing arrangements’.
 
ACCA is het in principe eens met het principe, dat belastingen betaald dienen te worden in het land waar de winst gegenereerd wordt. ACCA hoopt dat “dit lidstaten in staat zal stellen om misbruik van fiscale wetgeving te identificeren en om vervolgens gepaste actie te ondernemen.”
 
ACCA maakt zich wel zorgen over het volume en de complexiteit van de informatie die uitgewisseld zal (moeten) worden. Het moet geen ‘bureaucratische nachtmerrie’ worden, zo stelt Chas Roy-Chowdhury, head of taxation bij ACCA. Bovendien is alleen verplichte uitwisseling van informatie niet genoeg; er zou ook opgetreden moeten worden tegen landen die een fisaal klimaat creëren of behouden dat uitnodigt tot belastingontwijking. 
 
De volledige reactie van Acca leest u  via www.accaglobal.com/
Gerelateerde artikelen