ACCA, ESRC en de University of Greenwich onderzoeken effectiviteit van klokkenluidersregelingen

Wetenschappelijk onderzoek naar best practices met als doel: een praktische Gids met tips.
Inmiddels is er wel algemene consensus over nut en noodzaak van klokkenluidersregelingen, maar er is nog niet veel wereldwijd onderzoek gedaan naar wat nu werkt, waar en wanneer.
 
Met steun van de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) en de Economic and Social Research Council (ESRC) gaat Dr. Wim Vanderkerckhove van de University of Greenwich uitgebreid onderzoek doen naar de manieren waarop klokkenluidersbeleid wordt vormgegeven en wat daarvan de resultaten zijn. Hij wordt gesteund door Dr Marianna Fotaki (Warwick Business School) en Dr. Kate Kenny (Queen’s University Belfast).
Vier succesvolle voorbeelden worden nader geanalyseerd: een voorbeeld uit de (semi)publieke sector ( NHS), een regeling bij een internationale engineering firma, een voorbeeld uit de grootbanken (UK en Ierland) en een casus uit de internal audit praktijk binnen een Indonesische overheidsinstelling.
 
Op basis van hun analyse zal het team een gids samenstellen met praktische tips voor zowel werkgevers als werknemers, die ook aanbevelingen formuleert voor politici, toezichthouders en andere onderzoekers.
ACCA verwacht de gids in juni 2016 te kunnen publiceren. De wetenschappelijke publicatie volgt enkele maanden later. 
 
Gerelateerde artikelen