ABN AMRO treft schikking in zaak hypotheekrente

ABN AMRO heeft een akkoord bereikt met klanten die vinden dat ze jarenlang te veel hypotheekrente hebben betaald.

De bank gaat een deel van het te veel betaalde geld vergoeden, is het financieel concern overeengekomen in een schikking met de belangenstichting Euribar.

De overeenkomst draait om zogeheten euribor-hypotheken, afgesloten in de periode van 2005 tot 2009. Dat zijn variabele hypotheken waarbij de rente meebeweegt met de rente (euribor) die banken elkaar onderling berekenen. Een groep klanten vond dat ABN AMRO ten onrechte de renteopslag voor die leningen had verhoogd, waardoor ze te veel geld kwijt waren.

De belangrijkste punten uit het akkoord:

● Vergoeding over het verleden: 62,5 procent van de rente-opslagverhogingen in 2009 en 2012 tot maximaal 1 april 2019. De klanten ontvangen ook wettelijke rente over de vergoeding.
● Zekerheid naar de toekomst: de Euriboropslag wordt tot 1-1-2025 vastgezet op de huidige Euriboropslag, te weten 1,0 pocent (niveau 2012). Hiermee bied ABN de betreffende klanten voor de komende jaren zekerheid. Vanaf 1-1-2025 kan de opslag worden verhoogd tot maximaal 1,2 procent. Dit zal alleen gebeuren als daar aanleiding toe is. 
● Een groot aantal klanten met een Euribor-Woninghypotheek komt in aanmerking. Deze klanten zullen een persoonlijk aanbod ontvangen dat op zijn of haar situatie van toepassing is.

In eerdere rechtszaken werden de ontevreden klanten in het gelijk gesteld, maar ABN AMRO behaalde in hoger beroep een overwinning bij de Hoge Raad. Die oordeelde dat een beoordeling door het gerechtshof moest worden overgedaan.

Gerelateerde artikelen