Aantal niet-toereikende accountantscontroles onderwijsinstellingen toegenomen

Het aantal niet-toereikende accountantscontroles bij onderwijsinstellingen is gestegen. De voornaamste oorzaak is vooral het niet juist volgen van de controlevereisten rondom de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Dit meldt de Onderwijsinspectie in De financiële staat van het onderwijs 2015 die vandaag is gepubliceerd.

Reviews

De inspectie heeft in het najaar van 2015 83 reviews uitgevoerd op controlewerkzaamheden van de accountants. Deze reviews hadden betrekking op:

  • de jaarstukken 2014,
  • de overige controlepunten betreffende de rechtmatigheid,
  • het aantal ingeschreven leerlingen in het po en vo voor de bekostigingsgegevens 2015,
  • het aantal ingeschreven studenten en het aantal afgegeven diploma’s in het mbo, hbo en wo voor de verdeling van de rijksbijdrage 2016.

De reviews omvatten niet alle controlewerkzaamheden maar zijn beperkt tot de eisen die OCW specifiek aan de verslaggeving stelt. Dat betreft Richtlijn voor de Jaarverslaggeving 660 (RJ660) en de eisen aan financiële rechtmatigheid vanuit wet- en regelgeving. Deze eisen zijn specifiek in het onderwijsaccountantsprotocol OCW/EZ 2014 beschreven.

WNT

Het aantal niet-toereikende controles is gestegen ten opzichte van vorig boekjaar tot zeven in 2014. Over het boekjaar 2013 waren dat er vijf. Deze toename is vooral het gevolg van het niet juist volgen van de controlevereisten rondom de WNT. Vier van de zeven niet-toereikende controles worden hierdoor veroorzaakt. Dat de WNT zo nadrukkelijk naar voren komt, lijkt eraan te liggen dat deze wet nieuw is en dat de uitwerking nog steeds in ontwikkeling is. Aanpassingen en verdergaande ontwikkelingen zorgen ervoor dat regelgevers, juristen, toezichthouders en ook accountants te maken hebben met voortschrijdende inzichten die de interpretatie en toepassing bemoeilijken. Bij de niet-toereikende WNT-dossiers was geen sprake van overtreding van de sectornormen of onverschuldigde betalingen. Als de WNT-reviews niet meegerekend worden, is er sprake van een lichte verbetering van de controles ten opzichte van vorig boekjaar. Dit sluit aan op onze algemene waarneming van verdere verbetering van de kwaliteit van de accountantscontroles.

De continuïteitsparagraaf in het jaarverslag

In alle sectoren zijn de onderdelen van de continuïteitsparagraaf vaker aanwezig in het jaarverslag 2014 ten opzichte van het jaarverslag 2013. Met name bij de onderdelen risicobeheer, de belangrijkste risico’s en risicomaatregelen, en de rapportage van de intern toezichthouder is een grote verbetering zichtbaar: deze onderdelen zijn gemiddeld in meer dan 80 procent van alle jaarverslagen 2014 aanwezig, tegenover 60 procent een jaar eerder.

De jaarverslagen in 2014 zijn ook beter omdat veel vaker de prognoses over personele bezetting en aantallen leerlingen, deelnemers of studenten, de meerjarenbalans en de meerjarenraming voor baten en lasten zijn opgenomen. Deze onderdelen waren al voor 80 procent aanwezig in 2013 en dat is verder gestegen naar meer dan 95 procent in 2014.

Bij 3,5 procent van de jaarverslagen 2014 maakte de accountant een opmerking over de continuïteitsparagraaf. Uit een vergelijking met de aanwezigheid van onderdelen blijkt echter dat accountants nog niet altijd een opmerking maken, terwijl de inhoud van het jaarverslag daar wel aanleiding toe geeft.

Gerelateerde artikelen