Aantal faillissementen stijgt opnieuw

Sinds mei 2022 maandelijks meer faillissementen.

Het aantal faillissementen is in juli opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 24 meer bedrijven failliet verklaard dan in juni. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend.

In de eerste zeven maanden van 2024 zijn er ongeveer 43 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen lag ook hoger dan in de ruim drie jaar voor corona.

In juli werden 453 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 108. Dat zijn er 60 meer dan een maand eerder. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Zo had de Nederlandse tak van de failliet gegane modeketen Esprit zeventien vestigingen. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

De grote stijging van het aantal faillissementen in de handel kwam onder meer doordat juli een zittingsdag van de rechtbanken meer telde dan in juni. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Ook was het aantal faillissementen in de handel in juni relatief laag. Daarnaast werd er volgens het CBS een bedrijf failliet verklaard met relatief veel vestigingen, die ieder voor een faillissement telde.

Kenners waarschuwden al langer dat het aantal faillissementen dit jaar verder zou gaan oplopen. Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux van kredietverzekeraar Allianz Trade, noemde het huidige economische klimaat eerder deze maand nog “verraderlijk”. Ondernemers moeten gewaarschuwd zijn, stelde hij. Zo zijn de kosten voor ondernemers de afgelopen jaren flink opgelopen.

Bedrijven merkten volgens hem ook dat hun facturen steeds later betaald worden. “Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie.”

Het aantal faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal verder af tot een laagterecord van 109 in augustus 2021. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen