Aanpakken belastingparadijzen is niet zonder risico!

Fiscaal jurist Richard Hay schetst in de FT een geheel ander beeld van de rol van fiscaal vriendelijke landen in de wereldeconomie, dan (dezer dagen) de MSM en de schijnheilige politici.
Immers, dergelijke financiële centra, als Panama, Nederland, Luxemburg en de Britse overzeese gebiedsdelen, faciliteren als geen ander de wereldhandel, wereldwijde investeringen en economische groei en welvaart, aldus mijnheer Hay in de Financial Times.
 
Het beeld dat politici als Jeremy Corbin en anderen ter libkerzijde graag oproepen, van deze landen als knooppunten in enorme boosaardig criminele spinnenwebben, die nodig aangepakt moeten worden – dat klopt niet of is in elk geval zéér eenzijdig.
“Het is wel een heel simpele voorstelling van zaken om te roepen dat het hier om criminele netwerken gaat – terwijl elke deskundige beseft dat het internationale financiële systeem het tegendeel van simpel is en niet zo eenvoudig te doorgronden als die eenzijdige framing door pers en politiek doet voorkomen!”
 
Want die financiële hubs maken het misschien, legaal en soms minder legaal, mogelijk om minder belasting te betalen – maar ze zijn ook onmisbare schakels in de wereldhandel. Ze bevorderen monsiaal investeringen en economische ontwikkeling, ook in de ‘ontwikkelingslanden’.  Ze zijn als resultaten van de ‘globalisering’ mede verantwoordelijk voor de verdubbeling van het wereldwijde BNP gedurende de laatste twee decennia. En ook medeverantwoordelijk voor de dramatische vermindering van de armoede in Afrika, Azië en Zuid Amerika die we de afgelopen jaren gezien hebben. Alleen al de groei van de economie in China heeft ruim een half miljard mensen ongekende welvaart gebracht – en daarbij speelden ‘belastingparadijzen’ als Hongkong en Singapore een cruciale rol.
Het is ironisch, zegt Hay, dat Engeland destijds in 1997 communistisch China nog waarschuwde om toch vooral de financiële rol en sector van Hongkong overeind te houden, maar dat Labour-minister Gordon Brown tijdens de G20 in 2009 juist de zo verderfelijke rol van die centra aan de kaak probeerde te stellen, net als Corbin c.s. nu weer. En dat juist China toen die rol verdeigde!
 
De OESO heeft meermalen geconstateerd dat bijvoorbeeld Britse off-shore centra als de Kanaaleilanden en het Isle of Man toonbeelden van fiscale transparantie zijn. Hetzelfde geldt voor de andere Britse overzeese dominions, aldus Hay. “Juist hun degelijk Brits zijn maakt ze betrouwbaar, en aantrekkelijk voor investeerders! En dat zorgt voor welvaart en werkgelegenheid in heel Groot Brittannië. Uit onderzoek blijkt dat alleen al Jersey het VK ruim 140.000 banen oplevert, naast £2,5 miljard aan belastinginkomsten voor de Britse staat meer dan aan belastingontduiking verloren gaat, denkt Hay.
 
Het is derhalve gemakkelijk scoren, roepen om afbraak van belastingparadijzen – maar gevaarlijk voor de economie. Waarschijnlijk is minister Dijsselbloem ( PvdA) het ergens wel met hem eens…
 
Gerelateerde artikelen