Aandeel buitenlandse beleggers op Nederlandse vastgoedmarkt neemt toe

Over de periode 2009 tot en met 2015 is het aandeel van buitenlandse partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt sterk toegenomen. Het aandeel van beleggers uit Azië en het Midden-Oosten blijft achter bij beleggers uit Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Deloitte onderzochten de ontwikkeling van het buitenlandse beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Het aantal vastgoedtransacties en het jaarlijkse transactievolume is sinds 2013 sterk toegenomen, blijkt uit data-analyse van de onderzochte beleggingstransacties in Nederland. De sterke stijging van het volume is grotendeels te verklaren door de groei aan investeringen door buitenlandse vastgoedpartijen. Op basis van de nationaliteit van de koper en de verkoper zijn de transacties geanalyseerd. Hieruit blijkt dat van 2009 tot en met 2015 per saldo circa 25% van het transactievolume vanuit Nederlands eigendom in buitenlandse handen is gekomen.
 
Buitenlandse transacties

Over de periode 2009 tot en met 2015 is ongeveer 50% van het onderzochte transactievolume belegd door buitenlandse investeerders. Het merendeel van deze buitenlandse transacties is toe te rekenen aan Duitsland, gevolgd door de Verenigde Staten en vervolgens het Verenigd Koninkrijk. Het geïnvesteerd vermogen vanuit Aziatische landen over de periode 2009 tot en met 2015 is nog beperkt in vergelijking met andere landen. Voor het overgrote deel vinden de buitenlandse transacties plaats in Amsterdam.
 
Buitenlandse investeerder belegt in kantoren

Het merendeel van de buitenlandse transacties in Nederlands vastgoed wordt geïnvesteerd in kantoorgebouwen. Bijna 45% van het buitenlandse beleggers afkomstige transactievolume is geïnvesteerd in kantoren, ten opzichte van ruim 10% in woningen en 10% in retail.

Gerelateerde artikelen