AA berispt vanwege niet indienen verbeterplan

De Accountantskamer heeft op 20 maart 2015 een AA een berisping opgelegd vanwege het niet indienen van een plan om de kwaliteit van het accountantskantoor te verbeteren. De AA was meerdere keren gesommeerd om daar wel voor te zorgen.

Op 18 november 2011 is de praktijk van de AA in het kader van de ten tijde van de toetsing geldende Verordening op de periodieke preventieve toetsing (VPPT) voor het eerst getoetst. Bij brief van 30 mei 2012 heeft de – toenmalige – Raad van Toezicht beroepsuitoefening AA’s  de accountant het eindoordeel van de toetsing toegezonden, inhoudende dat het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing van de praktijk van de AA niet voldoet aan de daaraan te stellen eisen. De Raad van Toezicht heeft de AA gewezen op zijn verplichting om een door de Raad van Toezicht goed te keuren verbeterplan in te dienen. In de daarop volgende maanden is de AA er nog een aantal keren op gewezen dat een verbeterplan ingediend moet worden. Ook aan deze sommaties gaf de AA geen gevolg, waarop de NBA besloot een tuchtklacht in te dienen. De klacht hield in dat betrokkene, door geen verbeterplan in te dienen dat aan de vereisten voldoet, heeft gehandeld in strijd met van artikel 11, vijfde lid, van de VPPT.

De Accountantskamer oordeelt dat de klacht gegrond is en legt de AA de maatregel van berisping op. ‘Blijkens de hiervoor onder 2. vastgestelde feiten is betrokkene één en andermaal in de gelegenheid gesteld te voldoen aan zijn verplichting tot het indienen van een verbeterplan, maar heeft hij dit achterwege gelaten. Voor zover hij daarbij ervan is uitgegaan dat het door hem aanhangig gemaakte beroep tegen de beslissing op bezwaar van 17 december 2013 een opschortende werking voor die verplichting met zich bracht, was bij betrokkene sprake van een rechtsdwaling die voor zijn eigen rekening dient te komen, te meer daar betrokkene niet alleen accountant is maar ook nog jurist,’  aldus de Accountantskamer.

Gerelateerde artikelen