Aantal aangiften bij douane over 3 miljard

Douane verwerkt recordaantal aangiften; hervormingen en tech nodig

De Nederlandse douane heeft in 2023 voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dit blijkt uit de recente jaarrapportage van de douanedienst. De voortdurende stijging van het aantal aangiften is met name te danken aan de groeiende populariteit van online winkelen bij webshops buiten de Europese Unie. Dat meldt het ANP.

  • Recordaantal aangiften door douane in 2023.
  • Druk op e-commerce en douaneregels stijgt.
  • Hervormingen en technologie cruciaal voor toekomst.

Het aantal verwerkte aangiften lag vorig jaar 200 miljoen hoger dan in 2022, een verdubbeling in slechts vijf jaar. Deze forse toename brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, aldus demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane). “Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat geïmporteerde producten veilig zijn, van speelgoed tot elektrische apparaten.”

Van containers naar E-commerce

Waar verkopers vroeger complete containers vol goederen importeerden, die in één keer werden aangegeven, kopen consumenten nu rechtstreeks bij buitenlandse webshops. Dit leidt tot een enorme toename in het aantal individuele e-commerce-aangiften die de douane moet verwerken.

De Europese Commissie heeft al hervormingen voorgesteld voor de douaneregels. Hoewel lidstaten hier momenteel over onderhandelen, vindt Nederland het voorstel onvoldoende.

Europese hervormingen nodig 

De Europese Commissie heeft al hervormingen voorgesteld voor de douaneregels. Hoewel lidstaten hier momenteel over onderhandelen, vindt Nederland het voorstel onvoldoende. “De stijgende aantallen vormen een steeds grotere uitdaging voor de douane,” zegt De Vries. “Er moet meer verantwoordelijkheid komen voor importeurs en de groei van e-commerce-aangiften moet beheersbaar blijven.”

Veiligheid en regels

De Vries benadrukt dat de veiligheid van consumentenproducten prioriteit moet krijgen. “Het is cruciaal dat consumenten beschermd worden tegen gevaarlijke producten,” stelt ze. Nederland speelt een actieve rol in de EU om te zorgen voor strengere en effectievere regelgeving. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Douane overbelast

Het huidige systeem raakt overbelast door de groeiende stroom van e-commerce-aangiften. De douane moet nu individuele pakketjes controleren, wat logistieke en personele uitdagingen met zich meebrengt. De Vries pleit voor betere middelen en ondersteuning voor de douanediensten.

Technologie als oplossing

De inzet van geavanceerde technologie kan helpen om de enorme stroom aan aangiften te verwerken. Denk hierbij aan AI en machine learning om verdachte zendingen sneller en efficiënter te identificeren. Ook automatisering van routinetaken kan de werklast verlichten.

Betere europese samenwerking

Samenwerking tussen EU-lidstaten is essentieel om de uitdagingen van grensoverschrijdende e-commerce het hoofd te bieden. Nederland dringt aan op gezamenlijke inspanningen om douaneprocessen te harmoniseren en te optimaliseren, zodat de handel binnen de EU soepeler en veiliger verloopt.

Harmonisering

De EU heeft nieuwe richtlijnen voorgesteld om de douaneregels te harmoniseren en te moderniseren, volgens een rapport van de Europese Commissie. Deze richtlijnen moeten bijdragen aan een efficiënter en veiliger douanesysteem binnen de EU .

Webverkopen

Nederlandse webshops staan eveneens onder druk om te voldoen aan striktere importregels. De Vries stelt dat de overheid hen hierin zal ondersteunen door duidelijke richtlijnen en hulp bij naleving van de nieuwe regels. Dit moet ervoor zorgen dat consumenten zonder zorgen online kunnen winkelen.

Vooruitzichten voor 2024

Voor 2024 verwacht de douane opnieuw een stijging van het aantal aangiften, mede door de aanhoudende groei van e-commerce. De focus zal liggen op het verbeteren van efficiëntie en het waarborgen van de veiligheid van geïmporteerde producten. Nieuwe technologieën en internationale samenwerking spelen hierbij een cruciale rol.

Actie

De Vries roept op tot actie op zowel nationaal als internationaal niveau. “Alle betrokken partijen moeten samenwerken om de veiligheid en efficiëntie van het douanesysteem te waarborgen,” zegt ze. Dit is noodzakelijk om de groeiende uitdagingen van de moderne handel het hoofd te bieden.

Consumentenbescherming

Het beschermen van consumenten blijft een kernprioriteit. Strengere controles en betere regelgeving moeten ervoor zorgen dat alleen veilige producten de Nederlandse markt bereiken. Dit vraagt om voortdurende inspanningen van zowel de overheid als de industrie.

Gerelateerde artikelen