3 van de 10 CEO’s niet bijzonder ethisch

Geconfronteerd met een moreel dilemma kiest 69 procent voor de ethische en 31 procent voor de niet-ethische oplossing.

Jaarlijks ondervraagt Vlerick Business School een groot aantal CEO’s uit Nederland en België.  In de meest recente editie wordt ook een experimenteel onderzoek naar ethische besluitvorming beschreven.  

Aan de hand van een aantal scenario’s onderzocht Vlerick Business School het belang dat CEO’s hechten aan ethisch handelen en duurzaamheid. Gemiddeld kiest 69 procent van de CEO’s voor de ethische oplossing, en 31 procent voor de niet-ethische oplossing van de scenario’s.

Ook blijkt, dat Belgische CEO’s minder waarde hechten aan ethiek dan Nederlandse. Vrouwelijke CEO’s handelen ethischer dan de mannelijke CEO’s (70 procent vs. 64 procent). Ook verschil in leeftijd speelt hier een rol: 58 procent van de CEO's tot 45 jaar lost de scenario's op ethische wijze op, terwijl dit percentage bij CEO's van 55 jaar en ouder 68 procent bedraagt.

CEO's, die ook aandeelhouder zijn, nemen het niet zo nauw met ethiek, zo blijkt. Slechts 56 procent van deze groep maakt de ethische beslissingen, tegenover 73 procent van de CEO die geen aandeelhouder is.

Opvallend is, dat diezelfde CEO’s de niet-financiële aspecten van hun baan veel belangrijker zeggen te vinden dan hun financiële beloning. Ze worden vooral gedreven door ambitie en niet-financiële factoren, zoals de uitdaging die de baan met zich meebrengt, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor de organisatie te werken. Wat dan de drijfveer voor hun minder ethische beslissingen is, geconfronteerd met een zakelijk en tegelijk moreel dilemma…

Commissarissen en remuneratiecomités laten zich door ‘onprofessionele benchmarking’ overhalen om steeds maar hogere salarissen te bieden aan die CEO’s, zo stelt professor Xavier Baeten van de Vlerick School. Zij zouden meer rekening kunnen en moeten houden met de echte drijfveren van de CEO, en zich meer moeten aantrekken van de gepercipieerde (on)rechtvaardigheid van de steeds hogere beloningen.

Volgens Baeten verdient het functioneren van de commissarissen en de beloningscommissies bezoldigingscommissies op dit vlak extra en kritische aandacht…

hrpraktijk

Gerelateerde artikelen