£2,7 miljoen – zoveel kost het om op Wimbledon te winnen

De Association of Accounting Technicians heeft berekend hoeveel geïnvesteerd moet worden, voor je uiteindelijk op Wimbledon de finale wint.
Die Britse AAT hoopte vrijdagavond nog, dat Andy Murray zou winnen – het werd Djokovic, maar de berekening van wat zo’n carrière als toptennisser aan investeringen vraagt blijft interessant.
Djokovic won, naast eeuwige roem,  £1,8 miljoen pond, bovenop zijn eerdere prijzenpot en alle merchandising-inkomsten. Hoeveel kost het een speler om zo ver te komen? De AAT sloeg aan het rekenen.
 
Stel, dat je al heel vroeg (op je 5de of daaromtrent) ontdekt wordt als talent, en vanaf dat moment serieus gecoacht wordt, tot je 22ste – wanneer je boven in de wereldranglijst terecht gekomen bent. 
Het begint bescheiden nog, zeggen de rekenmeesters, met ca. £40 per week voor de tennisleraar. Maar de bedragen die je (ouders) zou(den) moeten investeren nemen snel toe. Voordat je op je 16de aan de nationale toernooien toegekomen bent en aan Europese juniorkampioenschappen deelneemt heb je al ongeveer £250.000 uitgegeven. Daar zijn dan wel de reis- en verblijfkosten en enige onkostenvergoedingen voor je ouders meegenomen. 
 
Volgens de AAT maakt een top-tennisser gemiddeld £620.000 per jaar aan kosten, alleen al om in dat mondiale circus mee te spelen. Daarmee wordt naast de reis- en verblijfkosten een leger experts betaald, van coaches, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en trainers, tot pr- en sponsoring managers. En een accountant natuurlijk.
De complete berekening vindt u hier
Gerelateerde artikelen