2016 Anti-Bribery and Corruption Benchmarking Report

ABC-risico’s blijven onverminderd groot, en veel organisaties zijn nog steeds niet echt in control.
Het is verheugend, constateert Kroll in de nieuwe editie van hun jaarlijkse ABC-monitor, dat steeds meer C-suites en de managementlagen daar direct onder zich bewust zijn van de compliance-risico’s rond witwassen en corruptie.
Enerzijds komt dat door de aangescherpte regelgeving, anderzijds door het besef dat de reputatieschade van betrokkenheid bij illegale financieringen en omkopingspraktijken enorm kan zijn. Er begint wereldwijd consensus te ontstaan dat fair en netjes zaken doen uiteindelijk toch de meest effectieve strategie is als het gaat om duurzame groei en winstgevendheid. 
 
In weerwil van die positieve ontwikkelingen blijft een gegeven, dat de meerderheid van de respondenten in het Kroll-benchmarkonderzoek de ABC-risico’s nog even groot vindt (60%) of zelfs toegenomen in het afgelopen jaar (31%).
Compliance officers voelen de druk toenemen, niet alleen binnen de eigen organisatie, door globalisering en de toename van de aantallen ketenpartners, maar ook vanuit de maatschappelijke context waar toezichthouders en wetgevers steeds meer neigen tot het persoonlijk aansprakelijk stellen van corporate executives en hun adviseurs.
Een aantal bevindingen in het kort:
 
  • Hoewel steeds meer ABC-beleid en bijbehorende programma’s ontwikkeld worden, durft een op de drie deelnemers niet te stellen dat de Board echt betrokken is, en zegt 1 op de 4 respondenten dat hetzelfde geldt voor hun CEO. 48% verricht überhaupt geen structurele third party audits  en slechts 34% helpt ketenpartners met een of andere vorm van training om de ABC-risico’s te verminderen. 
  • Bijna 50% van de respondenten zegt met meer dan 1000 third-parties zaken te doen, 17% heeft  meer dan 25.000 ketenpartners. Een op de vier stelt dat de eigen controls niet geschikt of voldoende zijn om mogelijke ABC-overtredingen door handelspartners op te merken.
  • Via M&A worden veel nieuwe ABC-risico’s als het ware ‘gekocht’. 
  • De persoonlijke aansprakelijkheid-trend baart veel respondenten grote zorgen.
 
 
 
 
 
==================================================================== 
Topdocenten  bespreken verschillende modellen die u grip op compliance geven. U leert alles over de verschillende rollen van de Raad van Commissarissen, de rechten van aandeelhouders en hoe u daar als volwaardig gesprekspartner slim mee omgaat.
Gerelateerde artikelen