Compliance-bewakers bij banken geven er de brui aan

De meeste compliance-officers bij banken zijn op zoek naar een andere functie – bang aansprakelijk gesteld te worden voor de voortdurende wetsovertredingen van hun collegae.
Uit onderzoek van de Bankers’ Association en LexisNexis komt een wel heel onrustbarend beeld naar voren van de bedrijfscultuur bij de banken.
 
Uit de resultaten blijkt dat veel interne medewerkers, belast met de controle over naleving van de interne regels, compliance aan de wet en het tegengaan van witwassen, bang zijn dat zíj gevangenisstraffen riskeren, als zij er niet in slagen te voorkomen dat hun collega’s de wet overtreden.
 
Liefst 54% van de respondenten zegt de bankensector te zullen verlaten, zodra ze daartoe de kans zien. Terwijl de salarisvooruitzichten van interne compliance-medewerkers uitstekend zijn – door een tekort aan gekwalificeerd personeel stijgt hun gemiddeld inkomen met 6,8% per jaar ( blijkt uit cijfers van Robert Half). En de banken nemen steeds meer interne toezichthouders in dienst . 
 
Dat hun vrees terecht is, moge onder andere blijken uit het nieuws dat kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwt dat grote banken als HSBC, Barclays en de Royal Bank of Scotland grote risico’s lopen in verband met nog lopende onderzoeken naar wetsovertredingen, en dat de daaruit volgende rechtszaken de winstgevendheid van die banken in gevaar brengen.  
Volgens Moody’s hebben 15 grote banken nu in totaal rond de 200 miljard euro gereserveerd om verwachte boetes en advocaatkosten te kunnen betalen. Alleen de Bank of America en JP Morgan al reserveren resp. $70 miljard en $37miljard. Volgens de Guardian heeft RBS 2,5 miljard dollar gereserveerd vanwege hun rol in de verkoop van hypotheekderivaten, maar dat zal niet genoeg zijn, verwacht men.
 
Intussen blijven diezelfde banken in Groot Brittannië lobbyen tegen maatregelen, gericht op het opbreken van grote spelers in onafhankelijk opererende retail en investment banken. Andrew Tyrie, voorzitter van de Treasury select committee van het Lagerhuis waarschuwde tijdens een speech voor The City of London dat de banken hun uiterste best doen om alle voorstellen ter zake af te zwakken. De toezichthouders moeten zich niet in de luren laten leggen, stelde hij. Niet voor niets legden de Britse toezichthouders de financiële dienstverleners vorig jaar voor bijna 1,5 miljard pond boetes op.
 
Gerelateerde artikelen