De vier brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL pleiten voor een Persoonlijke Ontwikkelrekening die werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid biedt om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor hun ontwikkeling.
Zelfstandigen Bouw komt met een alternatief voor de Wet DBA. Bedrijven zouden zzp’ers een minimumtarief moeten betalen van tweemaal het minimumloon. Een zzp’er wordt alleen als zelfstandig ondernemer beschouwd als hij niet onder dit tarief duikt. Ook mag een zzp’er niet langer dan twee jaar aaneen uitsluitend voor één opdrachtgever werken.
Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten bij een vijandig overnamebod minimaal een jaar de tijd krijgen om zich te beraden. In die periode kan een onderneming onderzoeken of de belangen van alle belanghebbenden worden gediend bij dat bod. Dat zegt Jan Hommen in een interview met het Financieele Dagblad.
Ondanks alle perikelen rond de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), is het aantal starters vorig jaar met 2% toegenomen tot 131.000. Dit is de hoogste stand sinds het begin van de tellingen in 2010.
Het Britse Tesco heeft een schikking getroffen van 129 miljoen pond (149 miljoen euro) met de Britse autoriteiten in verband met het grote boekhoudschandaal bij het supermarktconcern. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.
De voormalig fraudeaanklager van het Openbaar Ministerie (OM) Matthieu van S. moet vijftien maanden de cel in. Dat eiste het OM maandag in de rechtbank in Den Haag. De 56-jarige verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte.
De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is vandaag in het Staatsblad gepubliceerd. De nieuwe wet treedt op 1 april met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2017 in werking.
De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de Wet op het financieel toezicht (Wft) wordt aangepast, opdat de accountantsverklaring ook verplicht wordt voor geconsolideerde rapportagestaten van verzekeraars. Dit blijkt uit de Wetgevingsbrief 2017 waarin de wetgevingswensen van DNB staan.
Vandaag is in de Staatscourant het besluit gepubliceerd dat het beleid bevat over de samenloop van de heffing van overdrachtsbelasting en omzetbelasting. Het besluit bevat goedkeuringen voor een aantal situaties waarin sprake is van een ongewenste heffing van overdrachtsbelasting. Verder bevat dit besluit richtlijnen voor de interpretatie van bepaalde relevante begrippen.
De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling, ook wel bekend als DC-regeling, is in het vierde kwartaal van 2016 gestegen van 687 euro naar 756 euro. Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kon daardoor per 31 december 2016 bij pensionering 756 euro per maand aan pensioen tegemoet zien. Dat is nog steeds minder dan de uitkering bij een middelloonregeling, maar het bedrag komt er wel dichter bij in de buurt.
Het inkomen uit zorgverlening kwalificeert als belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en eiser is hierover ib/pvv en bijdrage Zvw verschuldigd. Dit heeft Rechtbank Den Haag geoordeeld.
Een bv heeft onroerende zaken gekocht. Volgens de leveringsakte is sprake van een onvoorwaardelijke levering. Op dezelfde datum is een akte ’recht van wederinkoop’ opgemaakt, waarin verkoper zich dit recht voorbehoudt en waaruit blijkt dat sprake is van een ontbindende voorwaarde.
Op vrijdag 24 maart 2017 is de wijziging van het Besluit SDE in het Staatsblad gepubliceerd. Het Besluit SDE is gewijzigd in verband met de uitsluiting van subsidie in het geval van negatieve elektriciteitsprijzen, de nog te publiceren regeling Monomestvergisting en enkele andere wijzigingen.
KPMG Meijburg & Co heeft een overzicht opgesteld van de CbCR-notificatieverplichtingen voor alle landen die (momenteel) met ingang van het jaar 2016 definitieve CbCR-wetgeving hebben geïmplementeerd.
Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat de Inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de administratie van een advocaat dient te worden verworpen. Een opgelegde informatiebeschikking wordt vernietigd.
Vorig jaar is het aantal fusies en overnames op de Nederlandse markt aanzienlijk toegenomen vergeleken met 2015. In 2016 werden 647 transacties gedaan, een stijging van 12% ten opzichte van 2015. Toen bedroeg het aantal transacties 578. Hiermee onderscheidt de trend in Nederland zich duidelijk ten opzichte van de rest van Europa (6%) en de wereld (1%).
Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering. Deze collectieve woekerpolisclaim, voor zo'n half miljoen klanten van NN, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure over één dossier.
Veel Europese banken boeken hoge winsten in belastingparadijzen, in totaal 25 miljard euro. Dit is vaak in tegenstelling met de werkelijke economische activiteiten van banken daar. Bij de Rabobank en ING is dat niet het geval. Dit blijkt uit het nieuwe Oxfam rapport dat vandaag verschijnt. 20 grote Europese banken waaronder HSBC, Barclays, Deutsche Bank en Santander zijn onderzocht.
Bedrijven gaan gezamenlijk en niet langer apart opdraaien voor de vergoeding die werknemers krijgen die na twee jaar ziekte worden ontslagen. Het kabinet houdt vast aan dit plan, ondanks felle kritiek van de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan.
Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de door een manager genoten uitkering op certificaten belastbaar is, omdat hier sprake is van een lucratief belang. De Inspecteur heeft dan ook terecht nagevorderd.
Het kabinet is positief over de herziene Corporate Governance Code die in december 2016 is gepubliceerd. De nieuwe code legt meer nadruk op de waardecreatie van een organisatie op de lange termijn, benadrukt het belang van een transparant beloningsbeleid en onderstreept de meerwaarde van een aangename bedrijfscultuur. De wettelijke verankering van de code kan nu in gang worden gezet.
De Belastingdienst heeft ten onrechte de huurtoeslag stopgezet van bewoners die in Leiden een studentenkamer huren.
De Nederlandse economie vertoont robuuste groei. Het Centraal Planbureau (CPB) becijfert een groei van 2,1% voor dit jaar, en 1,8% in 2018. In beide jaren is er een overschot op de begroting en de werkloosheid blijft dalen. Tegelijkertijd zorgt de oplopende inflatie voor een dempend effect op de koopkracht. Ook voor de middellange termijn (2018 t/m 2021) zijn de economische vooruitzichten gunstig.
De gemeente Helmond is niet tevreden over de huidige externe accountant en start daarom een aanbestedingsprocedure voor de accountantscontrole vanaf het jaar 2017.
Omdat advocaatkosten geen verband houden met het administratiekantoor van een ondernemer, is de met de advocaatkosten in rekening gebrachte omzetbelasting niet aftrekbaar. Dat heeft gerechtshof Den Bosch onlangs geoordeeld.
Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,6 procent meer voor de belastingen aan gemeente, provincie en waterschap. Die stijging blijft ruim onder de verwachte inflatie van 1,0 procent. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 0,3 procent, de waterschapslasten 1,6 procent en de provinciale lasten blijven gelijk.
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2016 met 1,4 procent gestegen. Vooral de lonen van werknemers hebben aan de inkomensstijging bijgedragen. Zowel de hoogte van de lonen nam toe, als het aantal werkenden. De hypotheekschuld is, ondanks een afname in het vierde kwartaal, in 2016 toegenomen.
De kwaliteit van de BelastingTelefoon krijgt weer een onvoldoende van de Consumentenbond. De hulplijn van de fiscus scoort dit jaar een 5,3. Opvallend is dat vragen over medische kosten die vaak heel veel Nederlanders aangaan, slechter werden beantwoord dan de vragen die veel minder Nederlanders raken.
Gerechtshof Den Bosch oordeelt dat aan een belanghebbende ten onrechte een naheffingsaanslag BPM is opgelegd.
Naar aanleiding van een boekenonderzoek heeft een belastinginspecteur aan een belastingadviseur met omkering van de bewijslast navorderingsaanslagen IB/PVV opgelegd voor de jaren 2008 tot en met 2012. Ook heeft hij aan de belastingadviseur naheffingsaanslagen omzetbelasting opgelegd over de jaren 2009 tot en met 2013. Hij heeft dit gedaan aan de hand van theoretische omzetberekeningen.
Commissarissen keuren nog te vaak hun eigen vlees, zo blijkt uit het eerste jaarlijkse Board Survey, verricht door QUIST, onder Nederlandse beursfondsen. Bijna de helft van de onderzochte Raden van Commissarissen heeft over de verslagperiode nooit een externe evaluatie laten verrichten.
Alleen als een bod wordt gedaan op een onderneming die van evident vitaal belang is voor het goed functioneren van de Nederlandse samenleving zou de overheid de mogelijkheid moeten hebben om die overname te blokkeren of aan nadere voorwaarden te onderwerpen.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de factsheet ‘Wet aanpak schijnconstructies: uitleg over verplichtingen inzake de WML’ gepubliceerd.
De FIOD heeft woensdag in een onderzoek naar valsheid in geschrift doorzoekingen gedaan in twee woningen en een bedrijfspand in Den Haag, Rotterdam en Schiedam. De verdachten hebben vermoedelijk met valse stukken betaalde belastingen en premies ten onrechte teruggevraagd voor hun klanten. De fraude bedraagt enkele tonnen. Er is beslag gelegd op administratie, cash geld, sieraden, auto en een motor.
De Belastingdienst meldt vandaag dat er verschillende problemen zijn in de systemen. Dit geldt zowel voor Mijn Belastingdienst als voor de BelastingTelefoon.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl