Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds 22 juni 21.000 aanvragen ontvangen van flexwerkers en uitzendkrachten voor de zogeheten TOFA-regeling. Eind juni stond het aantal aanvragen voor de coronasubsidie op 11.500.
Cevinio, een Accounts Payable softwarebedrijf, heeft een miljoeneninvestering opgehaald bij Endeit Capital en CNBB Venture Partners.
De EU-leiders hebben na een nacht doorhalen nog geen akkoord bereikt over de meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronafonds. Volgens premier Mark Rutte was de top vannacht "heel erg dicht bij" een mislukking. "Het zag er een paar keer niet goed uit", zei hij na afloop. Er was een "moment dat ik dacht: het is over".
Veel Nederlandse bedrijven lijden onder de coronacrisis. Maar de crisis is ook een aanjager van innovatie: bedrijven zetten in op thuiswerken, het digitaliseren van processen en het introduceren van nieuwe verdienmodellen. Dit blijkt uit een tussenrapportage van de Nederlandse Innovatie Monitor 2020, die is uitgevoerd onder regie van Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Innovatie aan de UvA.
Al vanaf het begin waarschuwden experts dat onduidelijke coronaregels tot willekeur konden leiden. En inderdaad: er zijn grote verschillen tussen gemeenten in de aantallen uitgedeelde coronabekeuringen, blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bij het Openbaar Ministerie (OM) over het aantal strafbeschikkingen per gemeente.
Nederland staat in de top 10 van landen waar de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. Met +42% t.o.v. 2019 staat ons land op de 7e plaats. Dit zegt kredietverzekeraar Euler Hermes.
Premier Mark Rutte is nog even somber gestemd over de top van Europese regeringsleiders over de EU-begroting en een coronaherstelfonds. De kans op een akkoord is "minder dan 50 procent", schat hij. Rutte heeft ditmaal maar geen boek meegenomen om de tijd te doden, zoals bij de vorige top.
De meeste bedrijven in Nederland verwachten binnen een jaar herstel van de coronacrisis, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Dat constateert Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), op basis van onderzoek.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger handhaven op bedrijven die onterecht claimen duurzame producten te verkopen. Ook wil de marktwaakhond dat het aantal duurzaamheidskeurmerken wordt verminderd en de overblijvende keurmerken aan strengere regels binden. Die oproep doet de ACM aan de politiek.
Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) terecht de afdracht van Nederlandse sociale premies eist van chauffeurs die een arbeidscontract hebben met de op Cyprus gevestigde vennootschap AFMB. Het gaat om internationale chauffeurs die in Nederland wonen en werken voor in Nederland gevestigde vervoersondernemingen.
Het Europees Hof van Justitie heeft het Privacy Shield uit 2016 nietig verklaard, de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS.
Alle aandacht op de EU-top vrijdag in Brussel moet zijn gericht op duurzaam herstel van de coronacrisis in Europa. "Een deal is essentieel. Dit is moment", schrijft EU-president Charles Michel in zijn uitnodigingsbrief aan de 27 regeringsleiders en staatshoofden.
Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen maanden laten weten bereid te zijn een deel van hun salaris in te leveren om zo hun bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Dat is een beperkt offer wanneer gekeken wordt naar de verliezen die aandeelhouders moeten slikken, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In totaal zijn er meer dan honderd beursfondsen op het Damrak.
De Europese Commissie wil actie voor "eerlijke en simpele" belastingen in de EU. Met een pakket maatregelen stelt ze voor de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking op te voeren, selectieve belastingafspraken in lidstaten te beteugelen en meer transparantie te eisen.
De Europese Commissie heeft in 2016 ten onrechte de Ierse regering gelast 13 miljard euro 'achterstallige' belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, plus rente. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die Ierland en Apple hadden aangespannen. Zij eisten nietigverklaring van het commissiebesluit en dat doet het gerecht nu.
Zo'n 3 miljoen werkenden hebben, al dan niet via hun werkgever, steun gekregen van de overheid in de maanden maart, april en mei. Dat is bijna een derde van de werkenden in Nederland. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidsgeld en zo'n 374.000 zelfstandigen hebben speciale inkomensondersteuning gekregen.
De door het nieuwe coronavirus geplaagde Europese toeristenbranche zal pas in 2023 zaken doen als vanouds. Dat verwacht de Europese koepelorganisatie van nationale toerismebureaus ETC. Het aantal reizen met een Europese bestemming zal in 2020 waarschijnlijk halveren. De organisatie schat in dat daardoor verspreid over meerdere landen in Europa dit jaar tussen de 14 miljoen en 30 miljoen mensen hun baan verliezen.
De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens de organisatie werden er relatief zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren. Wel daalde het aantal beschikbare woningen verder. Het beperkte huizenaanbod is in Nederland al langer een probleem.
De economische gevolgen door de coronacrisis zijn voelbaar voor een groot deel van ondernemend Nederland. Veel mkb’ers ervaren een verlaagde omzet en treffen ingrijpende maatregelen om de bedrijfsvoering in stand te houden. Door alle getroffen maatregelen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, is het voor veel ondernemers een grote uitdaging om grip te houden op de cashflow. Dat blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener Bibby Financial Services.
De horeca stevent dit jaar af op een omzetdaling van 30 tot 40 procent. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van het ING Economisch Bureau.
Nederlandse ondernemers zijn over het algemeen positief over het herstelplan om de Europese Unie door de coronacrisis te loodsen. Dat schrijft VNO-NCW in een brief aan Tweede Kamerfracties en ministeries. Volgens de ondernemers is er geen blinde liefde voor de EU en is er alle reden om kritisch te zijn, maar het is volgens de VNO-NCW-leden goed om te investeren in de relatie.
Om eerder afgesproken klimaatdoelen, zoals de vermindering van CO2-uitstoot, te halen, krijgen Nederlandse bedrijven meer ruimte om samen te werken. De voordelen voor de samenleving als geheel moeten dan wel opwegen tegen de nadelen van minder onderlinge concurrentie, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die heeft een leidraad opgesteld en legt die voor aan belangengroepen, bedrijven, wetenschappers en overheden.
Het potje van 10 miljoen euro waaruit particulieren sinds deze maand een subsidie kunnen aanvragen als ze een nieuwe elektrische auto willen kopen, is al leeg. Voor een gebruikte elektrische auto is nog wel geld beschikbaar.
De dienstensector van verschillende Europese landen is in juni weer opgekrabbeld na de stevige dip in april en het voorzichtige herstel in mei. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van definitieve cijfers. De dienstensector omvat onder meer toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, die sterk gebukt ging onder de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Gingen in 2019 nog 1529 bedrijven failliet, het eerste halfjaar van 2020 steeg dat naar 1603 bedrijven. In die periode kregen bedrijven last van de coronacrisis.
Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Ook is er door de uitbraak van het coronavirus veel onzekerheid over de economische gevolgen ervan. Daarom willen veel huizenkopers nu hun mogelijkheden benutten, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.
Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij de vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield (C&W) en Savills. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten.
Bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis kunnen vanaf maandagochtend terecht bij uitkeringsorganisatie UWV voor een loonsubsidie zodat zij hun werknemers zoveel mogelijk in dienst kunnen houden. Het loket van de zogenoemde NOW 2.0 gaat maandag om 09.00 uur open, meldt het UWV.
Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het laagste aantal faillissementen in een volledige week tot nu toe dit jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De werkloosheid in de eurozone is in mei verder gestegen vanwege de negatieve effecten op de economie en arbeidsmarkt door de coronacrisis. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid die maand uit op 7,4 procent tegen 7,3 procent in april.
De meeste accountants in business en andere finance professionals zijn op kantoor niet productiever dan thuis. Dit blijkt uit recent onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters. Zowel de professionals zelf als hun managers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit van hun medewerkers.
Elke maand vinden er twintig overnames plaats van kantoren die zijn gespecialiseerd in financieel advies. Private-equityfondsen én verzekeraars spelen hierin een hoofdrol. Dat blijkt uit de Overnamemonitor, van BHB Dullemond en het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) heeft opgesteld.
Hoewel het sentiment ten opzichte van de economie vrij negatief lijkt, maken Nederlandse bedrijven zich relatief weinig zorgen over de toekomst. Dit blijk uit het European Payment Report 2020 van Intrum, dat is uitgevoerd door Intrum onder zo'n 500 bedrijven.
De financiële markten zullen nog jaren gebukt gaan onder de coronacrisis. Volgens hoofdeconoom Steen Jakobsen van de Deense Saxo Bank dreigt daarbij de aanpak van de coronacrisis schadelijker voor de economie uit te pakken dan het virus zelf.
Banken zouden huiseigenaren die in de financiële problemen komen vanwege de coronacrisis moeten blijven helpen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huiseigenaren die van hun bank een drie maanden durende betaalpauze voor hun hypotheek hebben gekregen, kunnen die nu vanaf 1 juli niet automatisch verlengen. Ook de afspraak om de woning bij grote betalingsachterstanden niet gedwongen te verkopen, wordt niet verlengd.
Pensioenfondsen hebben hun financiële positie in juni op peil weten te houden. Volgens advies- en onderzoeksbureau Aon zette het herstel op de aandelenmarkten verder door, maar werd dit deels weer tenietgedaan door de dalende rente.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl