Met handelsovereenkomsten als TTIP proberen landen internationale handel te stimuleren, onder andere door regelgeving beter op elkaar af te stemmen. Voor het Europese systeem van technische normen zou het overnemen van Amerikaanse praktijken wel eens slecht kunnen uitpakken, waarschuwen Henk de Vries en Stijn Veenstra van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
Forse stijgingen in de UWV-premies voor kortdurende ziekte (Ziektewet) en langdurige arbeidsongeschiktheid (WGA) raken duizenden werkgevers in hun portemonnee. Gemiddeld genomen blijven de premies ongeveer gelijk, maar de sectorale en individuele premies verschillen sterk van elkaar. Zo stijgt de premie voor meer dan 250 werkgevers in het personenvervoer met meer dan een derde.
Uit extern onderzoek blijkt dat er bij Buma/Stemra is gerommeld met de boekhouding. Het onderzoek laat zien dat sprake is geweest van het niet volgen van de boekhoudkundige regels waardoor inzicht in de kostenstructuur werd belemmerd en voorzieningen en reserveringen onjuist werden opgevoerd.
Werknemers houden in 40% van de bedrijven wereldwijd IT-beveiligingsincidenten achter. Aangezien elk jaar 46% van de IT-beveiligingsincidenten door eigen medewerkers wordt veroorzaakt, moet deze zwakke plek in bedrijven op allerlei niveaus worden aangepakt, niet alleen via de IT-beveiligingsafdeling.
Naar verwachting daalt het aantal faillissementen in Nederland in 2017 met zo’n 20 procent. Die daling vlakt in 2018 af naar 5 procent, zo voorspelt kredietverzekeraar Atradius.
Vandaag is de nieuwe Nederlandse corporate governance code in de Staatscourant gepubliceerd. De Code richt zich op de governance van beursgenoteerde vennootschappen en geeft een richtsnoer voor effectieve samenwerking en bestuur.
Vrijdagochtend heeft de politie in Brabant invallen gedaan in een witwasonderzoek. Op negen plaatsen is een doorzoeking gedaan en bij zeven accountantskantoren is de boekhouding inbeslaggenomen.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is vorige maand gedaald. In juli werden er 34 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder.
Blockchain is hot, volgens Indeed zijn de experts op dit gebied dan ook niet aan te slepen. Nu biedt het ook veel interessante mogelijkheden om transacties transparanter en eenvoudiger te maken, maar het brengt tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee.
De noodzaak en adoptie van digital risk management binnen organisaties groeit. Dat blijkt uit het rapport ‘The Pressing Need for Digital Risk Management’, van Enterprise Strategy Group (ESG) dat Digital Shadows vandaag vrijgeeft.
In het tweede kwartaal van 2017 is het vermoeden bevestigd dat de langdurige DDoS-aanval helemaal terug is.
Het aantal faillissementen is terug op het niveau van voor de crisis. Het economisch bureau van ABN AMRO becijferde dat de afgelopen twaalf maanden 4405 bedrijven failliet gingen. Van 2004 tot en met 2008 waren er ook jaarlijks gemiddeld zo'n 4400 bankroeten.
Een geslaagde aanval met cryptomalware kan een organisatie duur komen te staan. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Global IT Security Risks Survey 2017’ van Kaspersky Lab en B2B International. Het onderzoek rekent voor dat het totale schadebedrag kan oplopen tot $713.224.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in juni 2017 gestegen. Vorige maand zijn er 12 bedrijven meer failliet verklaard dan in mei, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft op douanegebied ingrijpende gevolgen voor de Nederlandse economie. De toename van het aantal transacties aan de grens is niet alleen van grote invloed op de handhavingsdiensten, zoals de douane, NVWA en ILT. Ook Nederlandse ondernemingen zullen hard worden getroffen.
Zes op de tien mkb-bedrijven zijn er niet van op de hoogte dat ze over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving die tot enorme boetes kan leiden. Dat blijkt uit een peiling door MKB Servicedesk onder 3200 bedrijven. Die noemen de voorlichting door de overheid slecht tot heel slecht.
De kosten van cyberaanvallen kunnen voor bedrijven hoger zijn dan ze verwachten of waar ze op voorbereid zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's in samenwerking met adviesbureau KPMG en advocatenkantoor DAC Beachcroft.
Het toezichtsysteem waarbij de Belastingdienst bedrijven controleert op basis van vertrouwen, moet op de schop.
Door de complexere rapportages die vereist zijn onder Solvency II is het lastiger voor investeerders een goed overzicht te krijgen van de performance van individuele verzekeraars.
In reactie op de publicatie van de International Accounting Standards Board (IASB), waarschuwt Willis Towers Watson verzekeraars en investeerders voor de complexiteit van de implementatie van IFRS 17.
Het kabinet wil langs vier richtingen acties uitvoeren om het Nederlandse vestigings- en investeringsklimaat te versterken. Het gaat om een bedenktijd bij overnames, voldoende participatie van Nederlandse institutionele beleggers, versnelde analyses van bedrijfssectoren waar nationale veiligheid speelt en deelname aan een Europees initiatief om te bereiken dat Europese bedrijven buiten de EU dezelfde vrijheid krijgen om te investeren als binnen de EU.
De Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) komt met scherpere richtlijnen voor de eigen sector om het kaf van het koren te scheiden in de nog steeds snel groeiende bedrijfstak van organisatieadviesbureaus. De aangescherpte richtlijnen zijn nodig om ethiek, integriteit en kwaliteit te vergroten en misstanden te voorkomen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet meer macht krijgen om overnames in goede banen te leiden. Nu stelt ze zich passief op, heeft ze te weinig bevoegdheden en is haar rol te beperkt. Dat zegt Jacques Schraven, voormalig voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, in een interview dat zaterdag in Het Financieele Dagblad verschijnt.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In april 2017 zijn er 42 bedrijven minder failliet verklaard dan in maart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen was het laagste in ruim 9 jaar.
‘Het voorgestelde openbare UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) tegen witwassen en financiering van terrorisme is een te grote inbreuk op de privacy van familiebedrijven.’
Het aantal cyberaanvallen op de overheid is vorig jaar verdubbeld. In 2015 was nog 7 procent van alle cybersecurityaanvallen gericht op de overheid, in 2016 was dat gestegen naar 14 procent. Het aantal aanvallen op de financiële sector nam ook drastisch toe: van slechts 3 procent van alle aanvallen in 2015 tot 14 procent in 2016. De productiesector kwam op de derde plaats terecht met 13 procent van alle aanvallen, terwijl de detailhandel – in 2015 nog bovenaan op de lijst van sectoren met de meeste cybersecurityaanvallen – naar de vierde plaats zakte (11 procent).
Bedrijven die weigeren prijs- of marktinformatie te geven als de Europese Commissie daarom vraagt, kunnen in de toekomst een boete krijgen. Die kan oplopen tot 1 procent van de jaaromzet, blijkt uit een dinsdag bekendgemaakt voorstel van de commissie. Ook bedrijven die treuzelen of misleidende gegevens verstrekken, riskeren een sanctie.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat uiterlijk begin juli weten of de omstreden wet DBA ook volgend jaar opgeschort blijft. Dat heeft Wiebes donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen voormalig topbestuurders van PwC. Volgens Lakeman tolereerde PwC bij een van haar klanten jarenlang een omkopingsfraude en werd die niet bij de bevoegde overheidsinstanties gemeld.
Fintechbedrijf Equiniti KYC Solutions verhuist naar een nieuw kantoor op de Danzigerkade in Amsterdam. Het nieuwe onderkomen biedt ruimte aan ruim 300 werknemers.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar twee boetes minder opgelegd dan in 2015. Ook viel het totale boetebedrag ruim een miljoen euro lager uit. In plaats daarvan werd er meer op andere manieren ingegrepen, blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de toezichthouder.
Uit het onderzoek ‘Internet Eigenwijs’ van BIT blijkt dat het zaak is om werknemers goed op de hoogte te stellen van hoe zij moeten omgaan met security op de werkvloer. Meer dan de helft (52%) ziet zichzelf namelijk als zwakste schakel binnen de beveiliging van de werkcomputer en bedrijfsgevoelige data.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft besloten een onderzoek in te stellen naar PwC inzake specifieke controledossiers. Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in NRC Handelsblad in febreuari 2017.
Het internationale bedrijfsleven heeft voor het tweede jaar op rij te maken met groeiende risico’s op het gebied van terrorisme en politiek geweld. Het aantal landen met verhoogde politieke risico’s voor bedrijven, zoals overheidsbemoeienis of stakingen, nam voor het eerst in vier jaar niet toe, maar bleef gelijk. Wel kan de opkomst van populisme en nationalisme leiden tot meer onzekerheden voor internationale handel.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is van mening dat de AFM het toezicht op de kleinere niet OOB-accountantsorganisaties zou moeten intensiveren.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is verder gedaald. In februari 2017 zijn er 45 bedrijven minder failliet verklaard dan in januari 2017, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste faillissementen in februari zijn uitgesproken in de handel.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl