De Europese Commissie verlengt de tijdelijk versoepelde staatssteunregelingen vanwege de coronacrisis tot 30 juni 2021. Daarnaast heeft het dagelijks EU-bestuur na overleg met de lidstaten besloten de opgeschorte regels voor herkapitalisatie te verlengen tot 30 september 2021.
De oppositie in de Tweede Kamer heeft kritiek op het kabinet dat het nog geen uitwerking of onderbouwing heeft gegeven voor een plan om grote bedrijven die investeren een belastingkorting te geven. "
Als het tweede steunpakket van de overheid afloopt, zal het kabinet zich richten op omscholing. Plannen om ervoor te zorgen dat mensen sneller worden opgeleid om in een andere sector aan het werk te gaan zijn "best ver" gevorderd, zegt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees.
Luchtvaartmaatschappij KLM werkt aan een herstelplan om de maatschappij door de crisis te loodsen. Het plan moet tegen oktober gereed zijn, maar de eerste contouren zullen in juli al zichtbaar worden, zei KLM-baas Pieter Elbers in een toelichting op het steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse staat voor KLM.
Het kabinet schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven. Verder gaat het mes in het aantal nachtvluchten op Schiphol.
Het kabinet publiceert vandaag de nieuwe regeling voor looncompensatie bij bedrijven die hard door de coronacrisis zijn getroffen. Ondernemers kunnen naar verwachting vanaf 6 juli bij het UWV een aanvraag doen voor de tweede ronde van de NOW-regeling.
Het Europees Parlement heeft nieuwe regelgeving aangenomen die definieert welke investeringen groen zijn. De wet wordt vanaf volgend jaar van kracht in de EU. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt de wet "een mijlpaal voor de verduurzaming van de financiële sector".
De Europese Commissie keurt de Nederlandse garantieregeling voor kleine bedrijven goed. De overheid staat hierbij voor 95 procent garant voor leningen tussen 10.000 en 50.000 euro die kleine bedrijven willen afsluiten om de coronacrisis te overleven. Het gaat om een totaalbedrag van 713 miljoen euro.
De uitbreiding van het economische steunpakket voor bedrijven in corona-problemen zorgt voor "maximaal behoud van werkgelegenheid", denkt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Hij hoopt werknemers tegemoet te komen door vakbonden meer invloed te geven bij grote ontslagrondes bij bedrijven die loonsubsidie ontvangen en geeft ondernemers een hogere maximumvergoeding voor de vaste lasten.
De Tweede Kamer debatteert vandaag met de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) over het tweede noodpakket voor bedrijven dat het kabinet vorige week heeft gepresenteerd. Dat de ontslagboete zoals die nu geldt verdwijnt in het nieuwe pakket, is tegen het zere been van een groot deel van de oppositie.
Sommige ondernemers die niet in aanmerking komen voor de coronasteun van het kabinet sjoemelen met de boekhouding om zo alsnog in aanmerking te komen voor hulp. Dat bericht BNR die een rondgang deed langs onder meer fiscalisten en accountants.
Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.
De Nederlandse staat wil op dinsdag 12 november tot 2 miljard euro ophalen met de heropening van een lening die loopt tot 15 juli 2029. Dat meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA).
De Verenigde Staten stellen de invoering van extra importheffingen op een keur aan producten uit China uit tot in december. De twee economische grootmachten gaan komende weken bovendien weer met elkaar in gesprek via de telefoon. Dat laatste is besloten tijdens een belletje tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
Google benadeelt de concurrentie met zijn hulpmiddel voor het zoeken van banen of personeel. Dat schrijven Europese aanbieders van vacature- en wervingssites in een brief aan de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie, die is ingezien door persbureau Reuters. Aanbieders van vacature- en wervingssites willen dat de Europese Commissie een concurrerende dienst van Google tijdelijk verbiedt.
Als de Britse regering besluit zonder deal uit de EU te stappen, dan staan de Verenigde Staten daar vierkant achter. Dat zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton tegen verslaggevers.
Als de Britse regering onder leiding van premier Boris Johnson na de vakantie ten val wordt gebracht door een meerderheid van het Lagerhuis, worden er geen nieuwe verkiezingen meer gehouden voor de brexit op 31 oktober een feit wordt. Dit hebben zijn naaste medewerkers gezegd, berichtte The Financial Times. Ze zeiden dat Johnson, die een regering aanvoert van enthousiaste voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie, "dagen na de brexit verkiezingen laat houden".
De Britse regering van Boris Johnson heeft er zaterdag bij de leiders van de Europese Unie op aangedrongen om de brexit-overeenkomst te heronderhandelen omdat "de politieke realiteit is veranderd" sinds de Europese verkiezingen.
De tolheffing voor personenauto's die Duitsland wil invoeren is discriminerend voor buitenlandse automobilisten. De zogenoemde Maut is in strijd met het Europees recht, oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die is aangespannen door Oostenrijk met steun van Nederland.
Het moet onmogelijk worden voor schuldeisers om beslag te laten leggen op het volledige tegoed op een bankrekening. Dat is de inzet van een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft ingediend.
Nu de loonstijging tegenvalt, moet de koopkrachtbelofte worden bijgesteld. Dat zeggen economen in De Telegraaf. Het kabinet gaf slechts een heel kleine lastenverlichting en premier Rutte heeft zich volgens de krant rijk gerekend met verwachte loongroei.
Het is "dringend nodig" dat de bescherming van spaargeld Europees wordt geregeld. Dat schrijft de Raad van State in een advies. Zo'n centraal depositogarantiestelsel staat al langer in de steigers, als sluitstuk van de zogenoemde bankenunie. Maar onder andere Nederland trapt nog op de rem omdat met name Italiaanse banken nog altijd kampen met grote hoeveelheden probleemleningen op hun balans.
De plannen voor de hervorming van het pensioenstelsel, waarover het kabinet, werkgevers en vakbonden het dinsdag eens zijn geworden, zijn vandaag officieel gepresenteerd. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaat zo snel mogelijk aan de slag met de uitwerking, zodat de kortingen op de pensioenen die voor volgend jaar dreigen nog kunnen worden afgewend.
Bij het onderzoek naar mogelijk wanbeleid rond de ondergang van SNS Reaal kunnen voormalige bestuurders en commissarissen niet volstaan met schriftelijke beantwoording van vragen. De onderzoekers mogen daarnaast verslagen van de verhoren aan het onderzoeksverslag hechten. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald.
De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) heeft de stekker getrokken uit de onderhandelingen over de brexit. Hij heeft premier Theresa May geschreven dat de onderhandelingen "zo ver zijn gekomen als mogelijk" door de instabiliteit van de regering.
Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, heeft de laatste jaren veertien keer fouten gemaakt in de aanvragen voor grote staatsgaranties. De Nederlandse staat stond hierdoor borg voor miljoenendeals van Damen waarvan de integriteit niet vaststaat. Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar zes geheime memo’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De EU-landen blijven verdeeld over de beoogde eurozonebegroting. Dat bleek na afloop van de bijeenkomst van de ministers van Financiën in Brussel. Eurogroepvoorzitter Mario Centeno is "ervan overtuigd" dat ze volgende maand een deal bereiken maar volgens minister Wopke Hoekstra "zijn we er nog niet". De ministers moeten eind juni hun plannen aan de regeringsleiders presenteren.
Tientallen gemeenten staan voor ingrijpende bezuinigen doordat de zorgtaken die zij erbij hebben gekregen veel duurder zijn dan begroot. Ook zijn er plannen om de gemeentebelastingen te verhogen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.
Het Burgercomité tegen Onrecht wil dat er een toezichthouder of tuchtraad voor rechters komt. Nu controleren en corrigeren rechters elkaar. ,,Bij de rechterlijke macht keurt de slager nog steeds zijn eigen vlees", aldus Joost Eerdmans, voorzitter van het comité en fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Hij dringt bij het kabinet aan op een tuchtraad voor de rechterlijke macht en wil met de verantwoordelijke minister om de tafel.
Het Amsterdamse stadsbestuur wil een uitzonderlijke maatregel inzetten om ervoor te zorgen dat de gemeente het failliete Slotervaartziekenhuis in handen krijgt. Het college van burgemeester en wethouders wenst de regie te houden van de ontwikkeling van het gebied en begint daarom een procedure om het recht van erfpacht te beëindigen. Daardoor komt het gebouw volledig in handen van de gemeente, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (ruimtelijke ordening en grondzaken) in een brief aan de gemeenteraad.
De leden van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (NBA) hebben tijdens een ledenvergadering ingestemd met een verkleining van het bestuur
De Europese Commissie heeft onvoldoende zicht op hoe niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die EU-programma’s uitvoeren en beheren, het toebedeelde geld uitgeven. Ook worden organisaties in de arm genomen voor projecten die eigenlijk geen ngo’s zijn, waaronder onderzoeksinstellingen en universiteiten.
Frankrijk voert volgend jaar een speciale belasting in voor grote techbedrijven als er geen Europese belasting komt. Minister Bruno Le Maire van Economische Zaken heeft de Europese Unie tot en met maart gegeven om met een gezamenlijk initiatief te komen. Is dat er niet dan gaat de Franse belasting met terugwerkende kracht op 1 januari in.
Ondernemers moeten oppassen voor een bericht van de ‘Autoriteit Persoonsgegevens’.
Dat zegt bedrijfsfinancier Niels Turfboer van Spotcap over het voorlopige Brexit-akkoord. De Britten verlaten pas op 1 januari 2021 de Europese Unie.
In september kreeg slechts 53 procent van de mensen een goed antwoord van een medewerker of werd geholpen via de telefonische bestel-automaat.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl