ZZP’ers laten fiscaal voordeel liggen

Wel geld apart zetten als zzp’er voor je pensioen, maar dat doen op een gewone spaar- of beleggingsrekening. In box 3 dus.

Dat is wat volgens onderzoek het geval is bij de helft van de ZZP’ers die een potje voor later opbouwen, meldt BrightPensioen.

Het grootste deel van deze groep is niet bekend met het feit dat als ze in box 1 zouden sparen of beleggen ze daarmee jaarlijks duizenden euro’s belastingvoordeel zouden ontvangen. Sjaak Zonneveld van BrightPensioen: “Prima als je gewoon spaart voor later en je je bewust bent van het missen van fiscaal voordeel. Maar veel ZZP’ers weten juist niet dat ze een groot fiscaal voordeel laten liggen met een gewoon spaarpotje voor later. En dat ieder jaar weer. Het is dé gemiste kans voor veel ZZP’ers.”

“Ik schrik soms echt dat goedverdienende ZZP’ers verbaasd kijken als we vertellen over het fiscale voordeel van een pensioenpotje opbouwen via bijvoorbeeld banksparen of beleggingsrekening”, aldus Zonneveld. “Het verschil tussen box 1 en 3 kennen ze niet. Jaarruimte? Hebben ze vaak niet van gehoord. Wij lieten onderzoeksbureau GfK al eens onderzoeken wat ZZP’ers weten over jaarruimte. Bijna twee derde (63%) niet wat fiscale jaarruimte is. Daarbij komt ook nog eens het plan van het kabinet om beleggers veel zwaarder te belasten vanaf 2022 als ze dat in box 3 doen. Dat is een extra reden om dat in box 1 te gaan doen.”

Dé trigger
Vorig jaar berekende BrightPensioen dat er voor Zzp’ers in totaal 1,2 miljard euro belastingvoordeel klaarligt als ze het volledige bedrag van hun jaarruimte fiscaal vriendelijk in een pensioenpotje zouden stoppen. En dat ieder jaar weer. Sjaak Zonneveld: “Maar hoe bereken je die jaarruimte? is een vraag die wij veel krijgen. Dat is niet heel makkelijk maar met een slimme tool is het goed te doen. Wij hebben die op onze website bijvoorbeeld maar er zijn er meer. Onze ervaring is dat als een zzp’er eenmaal weet welk bedrag aan belastingvoordeel dit ongeveer oplevert, de stap naar het fiscaal aantrekkelijk opbouwen van een pensioenpotje vaak direct gemaakt wordt. Het is dé trigger.”

Gerelateerde artikelen