ZZP’er: Zelfstandige Zonder Administratie

Een vloek of een zegen? Het internet is de afgelopen 20 jaar een enorme enabler geweest om nieuwe businessmodellen in de markt te zetten. Waar markten werden beheerst door grote gesettelde organisaties (met bijbehorende innovatie- en marketingbudgetten) konden jonge, branchevreemde starters met weinig middelen de boel aan het wankelen krijgen. En dan vanuit het niets, binnen een jaar of minder...

De reisbureau’s (booking.com), boekwinkels (bol.com), kleding (wehkamp.nl, Zalando), mediabedrijven (Nu.nl, blendle), taxibedrijven (uber), en nu ook de supermarkten (Hello Fresh). Allemaal hebben ze te maken gehad met game changers, die niet alleen met andere dienstverlening kwamen, maar ook nog eens extreem goedkoper of gemakkelijker. Maar hoe zit dat in de wereld van administratiebureau’s, boekhouders en accountantskantoren?

Er gebeurt veel in deze markt als je kijkt naar automatisering. Facturen worden in steeds hogere mate automatisch verwerkt, het “handmatig” boeken is steeds minder nodig en de druk op efficiency vergroting is enorm. Maar geen game changer…. Nog niet.

Ik merk dat in de branches die sterk worden gereguleerd door wetgeving en toezichthouders de veranderingen minder snel gaan. Je zou kunnen zeggen dat de branche wordt “beschermd” door de overheid, en (bijvoorbeeld) de belastingdienst. Ingewikkelde btw-wetgeving, bewijslast, verplichte vormen van boekhouding maken het lastig om als frisse, nieuwe partij de markt te betreden.

Met Wezp, onze startup, zijn we begonnen met het peuteren aan de branche. Niet (alleen) door verregaand te automatiseren, maar ook door het business model om te draaien. Ik ben ervan overtuigd dat de vraag namelijk niet is hoe we administratie met behulp van internet en technologie kunnen vereenvoudigen (efficiency), maar hoe we de administratie overbodig kunnen maken. Door terug te gaan naar de bron (daar waar kosten en inkomsten ontstaan), en daar slimme technologie in te zetten, kunnen we ervoor zorgen dat administratie voeren, de boekhouding doen, btw aangiftes verzorgen, etc werkwoorden worden die tot een vreemd, bureaucratisch verleden horen.

Een oproep: doe mee! Leun niet achterover (berustend op de marges die je vast nog jaren maakt), maar sta op en doorbreek de markt. Wij staan open voor elke vorm van samenwerking, we zoeken hulp, zowel in financiele, als in fysieke zin, en hoe leuk is het als je over 2-3 jaar kunt zeggen dat je (mede) gezorgd hebt voor een nieuw soort zzp-er: De Zelfstandige Zonder Administratie!

Bianca Ippel, Founder Wezp (www.wezp.nl) alsmede boekhouder bij Bianca Ippel Finance

Gerelateerde artikelen