Zwitserland en Italië heffen bankgeheim op

De Zwitserse minister van Financiën Widmer-Schlumpf en haar Italiaanse collega Padoan onthullen geheime banktegoeden van Italianen.
Italiaanse staatsburgers die geld verstopt hebben op Zwitserse bankrekeningen kunnen zich binnenkort vrijwillig melden bij de Italiaanse belastingdienst en mogen dan een lagere boete verwachten, zo is maandag jongstleden afgesproken in Milaan. Voortaan zullen de belastingdiensten van de twee landen gegevens uitwisselen om in overeenkomst met nieuwe internationale afspraken belastingontwijkers op te sporen. 
 
Het verdrag sluit een volgend hoofdstuk af in de lange reeks stappen die Zwitserland gezet heeft om af te komen van het imago van belastingparadijs voor zwartspaarders. Eerder al werden soortgelijke verdragen gesloten met Groot Brittannië en Oostenrijk. 
 
Zodra Zwitserland zich aansluit bij de groep landen die in OESO-verband automatisch klantgegevens van banken uitwisselen is het definitief afgelopen met het befaamde Zwitserse bankgeheim. Volgens Widmer-Schlumpf zullen zodra het Zwitserse parlement de OESO-standaard accepteert, later dit jaar, ook met Duitsland gegevens worden uitgewisseld. 
 
Men schat dat Italianen rond de 185 miljard frank op Zwitserse bankrekeningen hebben staan. Minister Padoan wilde niet zeggen hoeveel belastinginkomsten hij dankzij deze overeenkomst zal binnenhalen. “In elk geval meer dan een euro,” zei hij tevreden.
    
Gerelateerde artikelen