Zwijgplicht voor ontslagen medewerkers PwC UK

Medewerkers met vrijwillig ontslag moeten een script volgen van HR.

PwC in Groot-Brittannië verbiedt ontslagen werknemers om collega’s te informeren over de reden van hun vertrek. Afscheidsberichten moeten ze opstellen volgens voorgeschreven voorbeeldberichten. Dit zijn enkele voorwaarden van de regeling voor vrijwillig vertrek van PwC UK. Dit meldt de Financial Times, dat het concept bericht heeft ingezien.

  • PwC UK wil geen ruchtbaarheid over regeling vrijwillig vertrek
  • Medewerkers moeten verplicht een script volgen dat door HR is ontworpen
  • In de verplichte afscheidsmail staat dat ze enthousiast zijn door nieuwe uitdagingen
  • De afvloeiingsregeling voor vrijwilligers is hoger dan de reguliere vergoeding bij ontslag

PwC vermijdt elke ruchtbaarheid over de vrijwillig vertrek-regeling die de afgelopen weken is opgezet bij meerdere Britse vestigingen. Medewerkers krijgen in alle stilte een aanbod om te vertrekken. Wie meedoet moet een script volgen dat door HR is opgesteld. Wie instemt zou een beter afvloeiingsregeling krijgen dan medewerkers die in een officiële ontslagronde op straat komen.

Niets zeggen

Op geen enkele manier mogen medewerkers in een afscheidsmail aan collega’s verwijzen naar de regeling en de geboden voorwaarden. De mail doet alsof de desbetreffende medewerker zelf de keuze maakt om op te stappen, geïnspireerd door kansen buiten de organisatie.

Verbod op denigrerende opmerkingen

Denigrerende opmerkingen over PwC, partners of medewerkers zijn verboden. PwC bepaalt op welk moment het gedicteerde bericht verstuurd mag worden. Eventueel wil PwC berichten eerst nog screenen voordat ze daadwerkelijk worden verzonden.

Aanzienlijke ontslagronde

PwC wil tegenover de FT niet zeggen hoeveel functies voor het vrijwillige vertrekprogramma betrekking heeft. Binnen PwC wordt gefluisterd dat het om een “aanzienlijke ontslagronde” gaat. Volgens de geruchtenmachine zou vooral de adviestak worden getroffen.

Lees ook:

Hoe de Big Four veel mensen wierven en er nu vanaf moeten

Gerelateerde artikelen