Zullen audit-robots boekhoudrobots gaan controleren?

Gaat slimme software het werk van boekhouders én van auditors overnemen? In elk geval wordt EQ belangrijker dan IQ.
Volgens The future of employment, het verslag van een onderzoek door Carl Benedikt Frey en Michael Osborne van de University of Oxford, zullen accountants in en buiten de business steeds meer concurrentie krijgen van intelligente software. Software die niet alleen feilloos de boeken bijhoudt en de belastingaangifte verzorgt, maar ook de compliance van elke transactie zal bewaken en ketenpartners zal helpen voor alle stakeholders optimale financiering te verkrijgen – buiten de oude en dure banken om, natuurlijk. Zonder menselijke bemoeienis, indien gewenst.
 
Volgens Frey en Osborne is het voorspelbaar dat de komende twintig jaar de helft van alle beroepen zal verdwijnen. Dat geldt voor de logistieke en transportsector, maar zeker voor de administratieve beroepen. En verrassender misschien, ook in de dienstensector en zelfs de journalistiek zullen big data, intelligente computers en nog intelligenter algoritmes veel mensenwerk overnemen. 
 
ACCA doet een rondje bij enkele grote accountantskantoren en ‘executive coaches’ en stelt vast dat bijvoorbeeld EY en PwC, vooruitlopend op deze ontwikkelingen, hun medewerkers al heel andere competenties bijbrengen – en op andere competenties selecteren – dan tien, twintig jaar geleden.
 
Werkgelegenheid, zinvolle en goed verdienende werkgelegenheid, moet in de nabije toekomst niet gezocht worden in mechanisch denkwerk, maar in omgevingen, rollen en verantwoordelijkheden waar ‘soft skills’ als creativiteit, communicatie en leiderschap belangrijker zijn dan het verschil weten tussen debet en credit. 
Hoe menselijker je bent, ook als accountant, hoe moeilijker je door een machine te vervangen bent.
Gerelateerde artikelen