Zowel bedrijven als overheid nauwelijks actief met e-factureren

Bedrijven krijgen te weinig e-facturen van zowel de overheid als van grote organisaties. En dat terwijl de meeste boekhoudsoftware er wel klaar voor is.

Dat is de conclusie van ‘De complete gids elektronisch factureren’ van onderzoeksbureau GBNED. En dat terwijl de overheid elektronische factuurverwerking op 19 april 2019 moet hebben ingevoerd, volgens een Europese richtlijn.

"Een belangrijke conclusie is dat we in Nederland nu ruim tien jaar bezig zijn om elektronisch factureren in te voeren binnen zowel het bedrijfsleven als de overheid (waaronder semi-overheid) en dat elektronisch facturen versturen vanuit diezelfde overheid en grote organisaties de nodige aandacht behoeft en nog niet op grote schaal van de grond lijkt gekomen", aldus Bottemanne.

Het is mooi als een ondernemer een factuur elektronisch kan versturen aan de overheid, aldus GBNED. Maar het levert datzelfde bedrijf geen enkel voordeel op ten opzichte van de oudere werkwijze via een digitale factuur in pdf-formaat.

Ook veel grote organisaties lopen niet echt hard als het gaat om elektronisch factureren (in UBL) aan hun klanten. Daarom heeft GBNED zijn uitgave uitgebreid met een hoofdstuk over de voortgang in de praktijk, en maakt de organisatie dit jaar een speerpunt van elektronisch factureren (in UBL) vanuit de overheid en grote organisaties.

Bottemanne: "Het nieuwe hoofdstuk bevat nu drie voorbeelden van organisaties, zowel binnen de overheid als daarbuiten, die duidelijk klantgericht werken en hun klanten ook elektronische facturen aanbieden. […] Als onderzoeksbureau geloven wij al vele jaren in de voordelen die elektronisch factureren kan opleveren. Maar dan moeten alle betrokken partijen wel acte de présence geven. En dat laatste betekent niet alleen vergaderen en praten over elektronisch factureren, maar er daadwerkelijk mee aan de gang gaan."

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]

Gerelateerde artikelen