Zorgen over privacy in “freemium” Windows 10

Privacy-waakhonden maken zich grote zorgen over claims dat Microsoft via Windows 10 in staat is een brede scala aan gegevens over en van de gebruikers te verzamelen – en die ook zal vermarkten.
Vanaf morgen 1 augustus zijn de nieuwe privacy-waarborgen van Microsoft  van kracht – en daarmee krijgt dat bedrijf een verrassend brede set ‘rechten’  met betrekking tot de gegevens van de gebruikers van Windows 10. En daarmee ook van al uw oude toepassingen, apps en software die natuurlijk nog steeds draait, onder dat nieuwe Operating Systeem. Overigens betekent dat ook, dat al uw verborgen malware en cookies etc. daarna nog steeds werken – en dat de achterdeurtjes in die oude software nog steeds open staan voor boeven die eenmaal binnen zijn geraakt.
Al uw settings en data zullen default gesynchrniseerd worden, elke keer dat u inlogt. Dat geldt voor uw browsing geschiedenis, uw bookmarks, uw favorieten, de websites die u altijd open heeft staan en alle door u netjes opgeslagen wachtwoorden ook. 
Microsoft’s "virtual assistant" Cortana zal ook gerechtigd zijn een flinke hoeveelheid persooonlijke gegevens over te nemen , waaronder "data from your calendar, the apps you use, data from your emails and text messages, who you call, your contacts and how often you interact with them on your device", zo stelt de verse privacy policy.
 
Microsoft claimt dat al die data nuttig en nodig zijn opdat uw computer u steeds beter leert kennen en zo bter van dienst kan zijn. Intussen geldt dat dus ook voor Microsoft.
Wilt u delen in meer zorgen, lees dan dit artikel op www.computing.co.uk/!
Gerelateerde artikelen