Zorgen om verdwijnen basale boekhoudcompetenties?

De rol van de accountant is het afgelopen decennium enorm veranderd. Accenture’s Finance 2020 voorspelt dat robotic software tot wel 40 procent van transactionele taken zal automatiseren of elimineren.

Sommige mensen maken zich zorgen over de werkgelegenheid voor accountants in de toekomst. Men vreest het meest voor een verlies van basale accounting banen, vooral op het instroom niveau. Aangezien veel taken geautomatiseerd kunnen worden in de toekomst zullen routinematige taken vervangen worden. Dit zijn vaak de taken die een beginnende accountant op zich neemt.  Als deze taken worden vervangen dan zullen er substantieel minder vacatures zijn op instroom niveau. 

Er zal echter nog steeds behoefte zijn aan een professionele blik op de resultaten van geautomatiseerde processen. Het is alleen de vraag hoe dit hoge niveau van beoordeling in de toekomst vastgehouden kan worden als er minder instroom van nieuwe accountants zal zijn. 

Het is dus van belang om jonge accountants met de juiste vaardigheden uit te rusten. Er zal een andere invulling bestaan van het vak en daar moet de accountancy vandaag op inspelen. Meer kennis van IT controle and andere data gerelateerde skills zullen van belang zijn voor de accountant van de toekomst. 

De kwaliteit van de audit blijft cruciaal en zal de focus blijven voor toekomstige accountants. De vaardigheden van mensen plus intelligente automatisering zullen samen voor een mooie toekomst zorgen. 

In deze toekomst kan technologie veel voor een accountant betekenen maar de basale accounting competenties zullen nog altijd van belang zijn voor de accountant uit de toekomst. 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-power-van-big-data-analytics”]

Gerelateerde artikelen