Zorgen om regeldruk en lastenverzwaring bij nieuwe anti-witwaswet

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) maakt zich zorgen over de toenemende regeldruk en lastenverzwaring als gevolg van de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn.

De KNB ondersteunt de nieuwe wetgeving, maar pleit er ook voor om de nieuwe regelgeving niet onnodig ingewikkeld te maken.

Volgens de toelichting bij de nieuwe wet laat de richtlijn geen ruimte voor het opsommen van gevallen waarin altijd vereenvoudigd cliëntenonderzoek kan plaatsvinden. De wetgever geeft aan dat de richtlijn vereist dat door instellingen ‘maatwerk’ wordt verricht. Dit brengt een lastenverzwaring met zich mee ten opzichte van de huidige wet. De KNB pleit ervoor  om te kunnen volstaan met een beoordeling per soort zaak in gevallen waarin bijvoorbeeld standaard hypotheekakten van bepaalde banken worden gepasseerd.

UBO-plicht
De richtlijn biedt volgens de KNB de mogelijkheid om de UBO-plicht niet te laten gelden voor beursgenoteerde ondernemingen. Dit is de plicht om de ultimate beneficial owner (UBO) van een rechtspersoon vast te stellen. Deze uitzondering op de UBO-plicht geldt automatisch ook voor de ‘pseudo’-UBO-plicht die geldt als er geen ‘echte’ UBO is. De KNB verzoekt de wetgever van die mogelijkheid gebruik te maken en beursgenoteerde ondernemingen van de UBO-plicht uit te zonderen omdat zij al genoeg verplichtingen op het gebied van openbaarmaking en transparant maken van eigendomsinformatie hebben.

Beveiligde kanalen
In de toelichting bij de wet staat dat het voor instellingen verplicht is dat ze voorzien in beveiligde kanalen om gegevens aan de Financial Intelligence Unit (FIU) te verstrekken. In de wet is deze verplichting echter niet terug te vinden. De KNB ziet niets in een dergelijke verplichting en vindt dat juist de FIU moet zorgen voor de vereiste beveiligde kanalen.

Bron: Knb.nl