‘Zoon benadeelde moeder: accountants hebben niet opgelet’

Een nu 71 jarige vrouw die haar leven lang werkzaam is geweest in de veeteelt zou door haar zoon die in de VOF deelnam jarenlang benadeeld zijn.

Zaaknrs 17/2701, 2702 en 2703

Zij, haar andere kinderen en adviseur kwamen daar pas achter bij besprekingen over de bedrijfsovername. De accountants die voor de VOF optraden hebben het laten gebeuren.  De boerin sleepte ze voor de Accountantskamer. 

Het veeteeltbedrijf waar het om draait is al in 1969 gestart. Na de dood van haar man zette de boerin het eerst alleen voort, in 2010 kwam een zoon in de Vof.  “Moeder bracht het meeste in: de grond, het vee, inventaris, de machines, de zoon alleen arbeid”, merkte haar gemachtigde op. Moeder was volgens hem ook financieel helemaal niet ‘onderlegd’, terwijl haar zoon een hogere opleiding heeft en verstand heeft van financiële zaken.

De deelnemende zoon had ook een eigen VOF in de pluimeehouderij. Het accountantskantoor trad voor beide bedrijven op. Toen moeder er mee wilde stoppen, kwamen bij de overname-besprekingen opmerkelijke zaken aan het licht over de jaren 2012, 2013 en 2014. Zo zouden rekeningen die door het veeteeltbedrijf zijn betaald, eigenlijk voor het pluimveebedrijf zijn bedoeld. En was er ineens een opmerkelijke stijging in de kosten voor een loonbedrijf. Een rekening voor zaaimais? Het veeteelbedrijf heeft geen mais verbouwd, moeder wist van niets. En zo nog tal van dubieuze posten meer.

“Alle input voor de jaarrekeningen kwam van de zoon”, zegt de gemachtigde van klager. “Moeder werd overal buiten gehouden, ze werd niet uitgenodigd bij de jaarlijkse besprekingen, kreeg hier ook geen verslagen van.  De accountants stelden geen vragen bij de te naamstelling en adressering van facturen.  De VOF van moeder is jarenlang substantieel benadeeld, de accountants keken toe.” 

De al getekende overnameovereenkomst is vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam ontbonden, wegens dwaling van moederszijde. De accountants van het kantoor dachten dat het allemaal wel snor zat met de informatie die ze van de zoon kregen. “Moeder deed al zeer geruime tijd veel meer dan koeien melden en koffie schenken”, zei hun advocaat. “Ze las met aandacht de vakliteratuur, en is zelfbewuste vrouw die goed wist wat ze deed, ook op financieel gebied.” 

Ze gingen ervan uit dat mevrouw wel op de hoogte was van alles. Het kwam voor hen als een volslagen verrassing dat er een conflict was gerezen tussen moeder en zoon.

Door: Petra van Walraven/Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen