Zo beschadigt de crisis een vastgoedbedrijf
Vooral vanuit de detailhandel is aangedrongen op huurverlagingen door eigenaren van winkelpanden. Eind januari legde de rechtbank in Den Haag huurverlaging op voor caféuitbaters.
Waartoe dit soort acties kan leiden bij vastgoedeigenaren, is duidelijk geworden bij winkelvastgoedfonds Vastned. Dat heeft afgelopen jaar voor 4,1 miljoen euro aan huur kwijtgescholden, om huurders van zijn winkelpanden te helpen de coronacrisis te doorstaan.
Het beursgenoteerde fonds zag daarnaast de waarde van zijn vastgoedportefeuille dalen, waardoor het coronajaar 2020 afsloot met een verlies van dik 44 miljoen euro.
Veel huurders van Vastend die per kwartaal de huur betaalden zijn overgegaan op maandelijkse huurbetalingen. Daarbij zijn veel betalingsafspraken gemaakt en zijn in een aantal gevallen huurcontracten aangepast. Zo zijn er afspraken gemaakt over contractverlengingen of toekomstige huurverhogingen.
Vastned bezit winkelpanden in verschillende grote steden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf zag de leegstand in het afgelopen jaar licht stijgen. Eind 2019 was de bezettingsgraad 98 procent. Een jaar later is dit 96,5 procent.
Vastned verkocht vorig jaar voor 11 miljoen euro aan vastgoed. Nieuwe panden kocht het bedrijf niet. Vastned maakte verder bekend dat het interim-topman Reinier Walta de dagelijkse leiding permanent in handen wil geven. Daarover beslissen aandeelhouders op 15 april.
Het directe resultaat, dat Vastned voornamelijk opstrijkt uit huur, daalde afgelopen jaar met 3,3 miljoen euro tot 31,7 miljoen euro. De waardedaling van de vastgoedportefeuille was 84,4 miljoen euro, wat resulteerde in een zogenoemd indirect resultaat van min 73,1 miljoen euro.
Vanwege de onzekere situatie rond het coronavirus en het gegeven dat veel huurders van Vastned hun winkels verplicht hebben gesloten, waagt het bedrijf zich niet aan een voorspelling voor de financiële resultaten dit jaar. Vastned maakte verder bekend zich ook gaat richten op de woonmarkt. Door veranderend consumentengedrag en de afnemende populariteit van winkels met meerdere verdiepingen ziet de onderneming op het gebied van wonen kansen voor deze etages.
(ANP)