Zieke werknemer in dienst houden of transitie vergoeding betalen?
Een langdurig zieke werknemer heeft recht op 2 jaar loondoorbetaling. Na twee jaar ziekte vervalt het opzegverbod bij ziekte en kan er via het UWV een ontslagvergunning worden aangevraagd om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst – die dan dus minimaal 2 jaar heeft geduurd – is een transitievergoeding verschuldigd van minimaal 1/3 maandloon per dienstjaar. Wanneer er echter voor wordt gekozen om de langdurig zieke werknemer niet te ontslaan maar ‘slapend’ (dat wil zeggen zonder hem te betalen) in dienst te houden wordt voorkomen dat er een transitievergoeding verschuldigd is.
Of dat heel slim is valt te bezien. Het in dienst houden van een zieke werknemer heeft een aantal nadelen.
-Wanneer de werknemer (gedeeltelijk) hersteld, kan hij aanspraak maken op zijn oude werkplek, ook wanneer zijn functie inmiddels door een ander wordt uitgeoefend. De werknemer kan dan aanspraak maken op loondoorbetaling.
– Ook na twee jaar ziekte kunnen er nog re-integratie verplichtingen op de werkgever rusten.
– Het op een later moment alsnog beëindigen van de arbeidsovereenkomst na een periode van slapend dienstverband heeft alleen maar een hogere transitievergoeding tot gevolg.
– De werknemer kan op eigen initiatief een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever kan de werknemer in aanvulling op de transitievergoeding ook nog recht hebben op een “billijke” vergoeding. Het is vooralsnog niet duidelijk of het in stand houden van een ‘slapend dienstverband’ als ernstig verwijtbaar wordt beschouwd.
Drs. Jeroen de Vos RB, Van Oppen & Partners accountants en belastingadviseurs BV (www.vanoppenenpartners.nl)