NBA: Zelftest voor accountants die CSRD-assurance bieden

Eigenlijk moet je alle 43 vragen goed hebben als je je vak beheerst.

Certificeringsbevoegd accountant kunnen niet zomaar besluiten dat ze ook CSRD-assurance willen verlenen. Ze moeten daarvoor wel genoeg weten van het onderwerp. Of ze dat niveau halen kunnen ze voortaan toetsen bij de NBA. Die biedt de organisatie kosteloos zelfassessment CSRD-assureance aan, bedoeld als eerste stap om aan de nadere vereisten  te voldoen.

  • Accountants moeten zelfassessment CSRD voltooien.
  • Bedrijven verplicht tot nieuwe ESG-rapportages vanaf 2024.
  • Markt voor CSRD-diensten sterk in opkomst.

De vragen uit het zelfassessment zijn gebaseerd op de gepubliceerde CSRD-competentieset. Accountants horen die eigenlijk al onder de knie te hebben, zo meldt de NBA bij de toelichting op de tool.

De NBA waarschuwt accountants wel dat ze dit zelfassessment niet elke keer opnieuw kunnen doen. Het is een eenmalige mogelijkheid op het eigen kennisniveau te testen. Zorg daarom dat je eerst voldoende over de CSRD-assurance weet, zo adviseert de accountantskoepel. Het goede nieuws voor accountants is dat ze niet kunnen zakken voor het zelfassessments. Minder prettig is dat ze er ook niet voor kunnen slagen. (tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

De accountant moet bij het zelfassessment 43 vragen beantwoorden. Die zijn verspreid over vier categorieën: algemene kennis over duurzaamheid, wet- en regelgeving over verslaggeving, het plannen van een opdracht en tenslotte de assuarance.

Na elke vraag ziet een accountant meteen of het antwoord goed of fout is. Aan het eind volgt een overzicht van het aantal goed beantwoorde vragen. Het assessment eindigt in extra  informatie over verdere ontwikkeling en aanvullende verdiepende vragen die kunnen helpen om te reflecteren op nadere ontwikkeling over het thema. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

De zelftest is te maken via een inlog bij de NBA. Na openen van de link heeft een accountant zes weken de tijd om het zelfassessment af te ronden. Tussentijds pauzeren is mogelijk. Na zes weken wordt je inlog geblokkeerd en is het zelfassessment niet meer toegankelijk. De informatie is daarna niet meer opvraagbaar.

Persoonlijke testresultaten worden niet opgeslagen en zijn niet in te zien door derden. De geanonimiseerde scores op de vragen en de doorlooptijd, zijn wel voor NBA-medewerkers in een dashboard te zien en zullen worden gebruikt voor monitoring en verbetering van het zelfassessment.

Het zelfassessment is te toegankelijk via mijnNBA.

Gerelateerde artikelen