Zelfs ‘zachte’ brexit kost Nederlandse economie ruim 4,5 miljard euro
Deze economische schade komt voort uit de extra handelsbelemmeringen die bij een brexit zullen gelden – zoals grenscontroles, files bij de douane en extra administratie – wat de komende jaren zijn weerslag kan hebben op de vraag. De schade is zo omvangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Zo worden exporteurs van machines, chemische producten en voeding rechtstreeks getroffen, omdat zij veel zaken doen met Britse afnemers.
ABN Amro voorziet ook schade voor de Nederlandse dienstensector. Diensten gaan niet letterlijk de grens over, maar worden ‘op afstand’ afgenomen. Op die manier ‘exporteerde’ Nederland vorig jaar voor ruim 5 miljard euro aan vervoersdiensten en voor hetzelfde bedrag aan professionele diensten als accounting, boekhoudingen en juridische diensten, en managementadviesdiensten naar het VK. In accounting en juridische dienstverlening zullen bij een zachte Brexit 1.479 banen verloren gaan. Hoewel geen grenscontroles plaatsvinden, is de schade in de Nederlandse dienstensector dus ook groot. Dat komt doordat de handel van diensten vaak vervlochten is met die van producten en dus ook mede daarvan afhankelijk is. Wanneer een Britse exporteur van producten van een Nederlands bedrijf advies krijgt over de exportstrategie, zal bij een daling van die export ook minder behoefte aan deze adviesdiensten ontstaan. Daarnaast kunnen dienstverleners met extra barrières te maken krijgen als gevolg van beperkingen op het verkeer van personen.
Bij het doemscenario van een ‘harde brexit’ is de schade veel groter, mede door invoertarieven: ruim 17,5 miljard euro en het verlies van bijna 70.000 banen. Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de brexit-onderhandelingen.